Aan de slag met taakmodules

In onderstaand artikel leggen we uit hoe je kunt werken met taakmodules. In de volgende nieuwsbrief vertellen we meer over het werken met een beroepsmodule en een beroepscasus!

Wat zijn taakmodules?

Taakmodules zijn een set opdrachten waarmee de student kennis en vaardigheden leert voor de uitoefening van één specifieke beroepstaak. Voorbeelden van taken die een student aanleert in een taakmodule zijn: het maken van doelstellingen, het geven van feedback of het omgaan met klachten.

Welke taakmodules zijn er?

Praktijkleren ontwikkelt taakmodules voor diverse kwalificatiedossiers. Sommige taakmodules zijn specifiek voor een bepaald dossier ontwikkeld, anderen zijn bij meerdere dossiers bruikbaar.  Op deze pagina vindt u een overzicht van alle taakmodules die zijn ontwikkeld. Dit overzicht wordt regelmatig bijgewerkt, met nieuwe taakmodules.

Welke taakmodules passen bij een kwalificatiedossier?

Je kan zelf kiezen welke taakmodules je toevoegt aan je onderwijs. Niet alle taakmodules die wij aan een kerntaak en/of werkproces hebben gekoppeld hoef je in te zetten. Kies die modules die passen bij jullie curriculum, thema of project. Of die passen bij een groep studenten of specifieke student. Om te helpen bij deze keuzes biedt Praktijkleren overzichten aan van taakmodules die aansluiten op het kwalificatiedossier, ingedeeld op werkproces.  Een taakmodule past bij een of meerdere werkprocessen. Als een taakmodule bij meerdere werkprocessen past, staat de taakmodule bij het eerste werkproces uit het kwalificatiedossier.  Het aanbod van taakmodules per werkproces vind je via onderstaande links;

Werk je thematisch, dan kan je zelf bekijken welke taakmodules bij een specifiek thema passen. Ook kan je Ard Aling, onze relatiemanager, hierbij om hulp vragen.

Uit welke onderdelen bestaat een taakmodule?

Iedere taakmodule heeft dezelfde opbouw:

  • Een introductie op de taakmodule
  • Een aantal opdrachten
  • Een afsluitende opdracht: Tot slot
  • Docenteninformatie
  • Mogelijkheid om feedback te geven

Opdrachten

In de opdrachten komt de onderliggende informatie bij een taak, zoals theorie of stappenplannen, aan bod gekoppeld aan casuïstiek Er is dus altijd een koppeling van kennis en vaardigheden aan de praktijk! Iedere opdracht start met een inleiding en het doel van de opdracht. Daarnaast wordt er informatie gegeven in de vorm van video’s, links, presentaties en teksten. De student verwerkt dit actief. Er is een grote diversiteit aan werkvormen opgenomen, zoals quizzen, rollenspelen, opdrachten in de praktijk. Aan het einde van iedere opdracht wordt aangegeven wat een student moet hebben afgerond.

Afsluitende opdracht: Tot slot

De laatste opdracht in een taakmodule is altijd een afsluitende opdracht: Tot slot. Vaak is dit een quiz waarin alle informatie uit de voorgaande opdrachten aan bod komt. Er worden tips gegeven wat de student moet doen als hij nog geen voldoende aantal punten heeft gehaald.

Docenteninformatie

Bij de docenteninformatie staat aangegeven bij welke werkprocessen een taakmodule past. Ook vind je hier een pdf-document met een overzicht van alle opdrachten in de taakmodule, voorbeelduitwerkingen en tips per opdracht.

Feedback

Heb je vragen, opmerkingen en/of een verzoek? Wij staan altijd open voor feedback. Vul het formulier in en wij reageren zo snel mogelijk.

Een taakmodule voorbereiden

Voordat je een taakmodule gaat inzetten in je les, raden wij aan het volgende te doen:

  • Bekijk de opdrachten in de taakmodule en de docenteninformatie.
  • Bepaal of je alle opdrachten bij je onderwijs vindt passen en of bepaalde leerdoelen al op een andere manier aan bod zijn gekomen. Je kan ervoor kiezen bepaalde opdrachten over te slaan.
  • Bekijk bij welke opdrachten moet worden samengewerkt; hoe ga je die samenwerking vorm geven? Wie laat je met wie samenwerken?
  • Bepaal wat je belangrijk vindt om met de hele groep te doen.
  • Bedenk of je de taakmodule kunt verrijken door de praktijk nog meer te betrekken. Denk bijvoorbeeld aan een gastles, een workshop, een excursie, feedback door een bedrijf op het werk van een student, een opdracht uitvoeren voor een opdrachtgever, vragen en ervaringen delen in interactie met een bedrijf via social media, etc.

Aan de slag met een taakmodule

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het uitvoeren van een taakmodule:

  • Geef de student aan welke taakmodule(s) hij moet doen en wanneer deze gereed moeten zijn.
  • Introduceer de taak van de taakmodule. Geef bij student aan wat het belang van de taak is in de beroepspraktijk.
  • Studenten met een zelfstandige houding kunnen vervolgens redelijk zelfstandig de taakmodule doorlopen.
  • Bekijk in de activiteitenmonitor de voortgang van de studenten.
  • Spreek af hoe studenten werkbladen, verslagen e.d. moeten inleveren.

De voortgang van een taakmodule volgen

De voortgang en de resultaten van iedere student zijn in de activiteitenmonitor te volgen.

  • Check tussentijds of de student de opdrachten heeft geopend, bekeken en afgerond.  Vordert de student voldoende?
  • Bekijk de scores op de quizzen. Door te klikken op een score krijg je gedetailleerde informatie in beeld over de gemaakte quiz. De gegeven antwoorden van de student zijn hier per vraag zichtbaar. Ook het aantal pogingen per vraag wordt weergegeven.
  • Hier staat de activiteitenmonitor.  Weet u nog niet hoe u hiermee kan werken? Bekijk dan eerst dit filmpje

Het vervolg: taken in samenhang oefenen

Als de student verschillende losse beroepstaken heeft aangeleerd, kan hij deze in samenhang oefenen in een beroepscasus of een beroepsmodule. Een goede voorbereiding voor het praktijkexamen! In de volgende nieuwsbrief gaan we in op hoe je deze kunt gebruiken.