Gilde Opleidingen en YoungCapital beoordelen samen pitches van studenten 

Het programma New Business Essentials stoomt samen met het (lokale) bedrijfsleven, studenten klaar voor het 'echte' leven. Benieuwd hoe het werkt? Roland Heger van Gilde Opleidingen deelt zijn ervaring!

Roland over de challenge 'Jij als Professional': "Wij hebben dit project met de studenten in 8 weken gedaan, twee (les)uren per week. Deze 38 studenten hebben verschillende instroomprofielen, dus Juridisch/HRM, financieel, secretarieel en marketing door elkaar. Ze zaten toen namelijk nog in hun gemeenschappelijke half jaar.  

De hoofdopdracht is het maken van een persoonlijke pitch. De subopdracht over het ontdekken van eigen kwaliteiten was een goede voorzet voor de studenten, voor het maken van de uiteindelijke pitch. Het is goed dat de vorm van de pitch niet is voorgeschreven. Studenten kiezen dus zelf voor de vorm: PowerPoint, moodboard, poster... alles kan. Sommige studenten vonden dat eerst heel lastig, maar uiteindelijk is het iedereen gelukt om een pitch te maken die echt bij henzelf past. 

Voor de pitches heb ik uiteraard de recruiters van YoungCapital uitgenodigd. Tijdens het showmoment werd de groep in tweeën gedeeld. Elke groep werd begeleid door een docent, recruiter YoungCapital en recruiter van Gilde Opleidingen. We hebben het beoordelingsformulier gebruikt wat bijgeleverd is bij het leermiddel."

 

"Presenteren over jezelf is ook heel lastig.

Maar daarom wel een goede oefening!"

 

Niels en Suzan zijn beiden recruiter bij YoungCapital en werken bij het MKB-team in Eindhoven. Zij beoordeelden de pitches van de studenten.
Suzan: "De studenten waren erg serieus bezig met de opdracht, meer dan ik van tevoren had verwacht. Een aantal studenten waren zenuwachtig, wat ik natuurlijk begrijp. Een pitch maken en presenteren over jezelf is ook heel lastig. Maar daarom wel een goede oefening!
Een video van tevoren opnemen klinkt makkelijk en voelt misschien veilig(er). Maar het is sowieso gedurfd om over je privéleven te vertellen, foto’s van ouders erbij enzo. Ik weet niet of ik dat vroeger had gedaan. De video’s waren trouwens ook vaak erg grappig, echt met aandacht en humor gemaakt."

Niels: "Ik had geen verwachtingen. Ik ging er blanco in. Wat mij opviel, is dat de studenten echt goed hebben nagedacht over hun eigen kwaliteiten. Er werden ook goede voorbeelden gegeven, dat vond ik knap."

 

"Presenteren voor recruiters uit het bedrijfsleven

is toch anders dan voor je eigen docent."

 

Suzan: "Wij vinden dit belangrijk om te doen als recruiter, omdat we de student voorbereiden op het echt leven. Presenteren voor recruiters uit het bedrijfsleven is toch anders dan voor je eigen docent. Het is belangrijk dat een student weet waar zijn/haar kwaliteiten liggen en wat zijn/haar drijfveren zijn. De student ervaart nu welke punten aan bod komen in een persoonlijke presentatie. Voor ons is het goed om op een andere manier met ons doelgroep in contact te blijven. Mijn collega’s uit het hele land zijn altijd bereid om langs te komen!" 

 

Wist je dat  

  • jij ook recruiters kunt uitnodigen? Bekijk de docenteninformatie van deze challeges voor meer informatie en contactgegevens.
  • studenten met het leermiddel New Business Essentials kennismaken met diverse onderdelen van het KD Business Services en dit kan helpen bij het kiezen van een profiel? 
  • je de thema’s kunt inzetten bij projectweken, bijvoorbeeld aangevuld met bedrijfsbezoeken? 
  • het leermiddel is inbegrepen bij de leermiddelenlicentie en je hier dus niet extra voor hoeft te betalen? 
     

Meer over New Business Essentials