Succesvolle profielbijeenkomst Commercie

Tijdens ‘profielbijeenkomsten’ gaan we in gesprek met docenten, bpv-coördinatoren en andere onderwijsrollen in gesprek over examens. We vragen hen mee te denken over wat er verbeterd kan worden. Na de sessies voor het basisdeel, Commercieel medewerker en Junior accountmanager, was het 24 januari tijd voor de overige vier profielen uit het nieuwe kwalificatiedossier Commercie:

  • Consulent commerciële arbeidsbemiddeling
  • E-commerce specialist
  • Junior manager groothandel
  • Junior manager internationale handel.

Hieronder lees je per profiel de input die we ontvingen. Uit alle break-out rooms kwam de wens om bij kennisexamens niet alleen gesloten vragen te stellen. Er mag ook een deel casuïstiek met open vragen aan bod komen, zoals bij het huidige E-commerce examen.

Consulent commerciële arbeidsbemiddeling
Over de ontwikkeling van examenprojecten: Werk met een gesimuleerd bedrijf dat niet te groot of te klein is. In grote bedrijven worden bepaalde zaken door andere afdelingen gedaan, terwijl in kleine bedrijven studenten heel veel mogen doen. Ons nieuwe bedrijf @thegreen sluit perfect aan bij deze tip.

E-commerce specialist
E-commerce is een vakgebied wat zeer sterk aan verandering onderhevig is. De deelnemers geven aan dat het goed zou zijn als in de examens algemeen taalgebruik gehanteerd wordt. Zo hoeft het examen niet constant geactualiseerd te worden. In de leermiddelen is het fijn als er ook op trends wordt ingespeeld.

Junior manager groothandel
De deelnemers aan deze break-out room zijn enthousiast over de examenprojecten, waarbij alles aan bod komt. Voor de kennisexamens zien de deelnemers graag een combi tussen open en gesloten vragen. De gesloten vragen voor de basiskennis, de open (casus)vragen om de diepte in te kunnen. “Kennis zou je beter kunnen toetsen als je ook laat reproduceren door te student het zelf te laten vullen. Daarnaast krijg je dan meer inzicht. Wij merken ook dat studenten meerkeuze-examens als erg makkelijk ervaren. Door middel van casussen krijg je een beter inzicht.”

Junior manager internationale handel
Anders dan in de vorige break-out room geeft deze groep aan dat sommige studenten niet goed zijn in gesloten vragen. Daarom zouden ook zij graag zien dat er open vragen komen in het kennisexamen.

Wil je met ons meedenken?
De komende tijd gaan we de profielen verder uitwerken en met een klankbordgroep inzoomen op de examens. Wil je feedback geven tijdens een klankbordsessie? Meld je dan hier aan.