Formatief toetsen: moet je toetsen aan al je lessen toevoegen?

Betekent formatief toetsen dat je meer moet toetsen? Moet je aan al je lessen toetsen toevoegen? Hoe kun je formatief toetsen in het mbo, waar de beroepspraktijk centraal staat? 

Doe er wat mee!
De kern van formatief toetsen is dat je leerresultaten gebruikt om het leerproces te verbeteren. Als je een toets maakt en vervolgens doorgaat naar de volgende les zonder iets met het resultaat te doen, ben je niet formatief bezig. Anders gezegd: ‘Niet de toets, maar het gevolg bepaalt of je formatief bezig bent’. De student bekijkt waar hij naartoe moet, waar hij nu staat en wat dat betekent voor het vervolg.

Formatieve momenten
Een ‘toetsmoment’ hoeft niet groot en officieel te zijn, een concept check (kijken of iedereen een concept kent) is ook een toetsmoment. Maak bijvoorbeeld stellingen met juiste uitspraken en veel gemaakte misconcepties en laat studenten stemmen op de stellingen. Je ziet dan waar je nog aandacht aan moet besteden en wat al bekend is. Dat is belangrijke informatie voor het vervolg van je leertraject. Waarschijnlijk zitten er al veel formatieve momenten in je lessen. Belangrijk is het herkennen en benutten van deze formatieve momenten.

Onze collega Irma Koerhuis heeft samen met CPS een artikel geschreven over formatief toetsen.