In the spotlight: Stefan Krams, Evenementmanager Events & Media én lid van onze werkveldcommissie

In the spotlight - Lid van de werkveldcommissie:  

Stefan Krams Evenementmanager Events & Media | Events & Design 

 

Als zelfstandig eventmanager heeft Stefan verschillende opdrachtgevers en verzorgt verschillende evenementen; van (hybride) onboarding events voor de Yes! We Connect, tot host entertainment bij de Feestcaravan en van alles er tussenin. Iemand met deze brede ervaring wilde ik wel graag in onze werkveldcommissie hebben! En goed nieuws: dat is gelukt! Ik (Irene Weide, relatiemanager opleiding Evenementenorganisatie) ga met hem in gesprek over de werkveldcommissie en zijn ervaringen tot nu toe. 

Irene: Hoi Stefan, ik heb jou vorig jaar benaderd voor de werkveldcommissie en je bent ook nog eens lid geworden. Daar zijn we heel blij mee! Waarom ben je lid geworden en wat vind je er van tot nu toe?

Stefan: ‘Ik ben lid geworden van de werkveldcommissie, omdat het mij goed en leuk lijkt om bij te dragen aan het onderwijs. Ik heb zoveel ervaring opgedaan in mijn werkende leven; ik deel dit graag meet het onderwijs, zodat de huidige studenten – en wellicht mijn toekomstige collega’s – hier iets aan hebben. 

Voor mij zelf zijn het trouwens ook een leuke en leerzame bijeenkomsten. Ik hoor hoe anderen tegen bepaalde onderwerpen aankijken, en dezelfde – of juist andere – ervaringen hebben. Het is leuk om dit uit te wisselen. Ik bekijk de wereld natuurlijk vanuit mijn eigen ervaring en in de werkveldcommissie zit een brede vertegenwoordiging uit de evenementenwereld. Dat is fijn voor Praktijkleren, maar ook voor mij!

Een productieleider van festivals kijkt anders tegen organiseren van veiligheid of coördineren van leveranciers aan, dan ik met mijn ervaring op bestaande locaties. Ik weet niet alles tot in detail, maar als totale commissie hebben wij wel alle disciplines in huis, om mee te kunnen met de inhoud van leermiddelen en examens. Daarnaast heb ik ook contacten opgedaan, waar ik zakelijk iets aan heb, dat is mooi meegenomen!   

Irene: Wat vind je van de groep?

Stefan: 'Wat leuk is aan deze groep mensen – maar dat geldt misschien voor de hele evenementenbranche, is dat iedereen heel fanatiek is. Uit de gesprekken merk je dat iedereen veel passie heeft voor het vak en iedereen iets goeds wil afleveren qua feedback naar Stichting Praktijkleren.  

Ik ben verre van een onderwijsexpert, maar ik ben inmiddels wel bekend met het woord “kwalificatiedossier”. Ik vind dit document er goed uitzien; het komt overeen met de praktijk, het zijn echt de vier fasen om een event te laten plaatsvinden. Ik zie nu dat er in het mbo veel ruimte is om de studenten vanaf schooldag één evenementen te laten organiseren; superleuk! Het evenementenvak leer niet alleen maar met theorie uit een boek, doen is net zo belangrijk!  

Dat duurzaamheid er zo concreet in staat, vind ik terecht. Ik merk bij mijn opdrachtgevers dat duurzaamheid steeds belangrijker is. Bij de invulling van activiteiten wordt hier steeds meer nagekeken. Bijvoorbeeld: kan de dieselgenerator vervangen worden door een biodiesel? En hoe kun je de catering zo duurzaam mogelijk organiseren?'

Irene: Kun je concreet bijdragen aan het onderwijs? 

Stefan: 'Ja zeker. De vragen die gesteld worden zijn heel praktisch. We hebben meegedacht over de blauwdrukken van examens (red. examenmatrijzen) en de criteria waarop je iemand wilt beoordelen. De laatste bijeenkomst stond in het teken van risico-analyse, veiligheid en vergunningen; leuk dat onze input wordt meegenomen bij de inhoud van de leermiddelen en examens. Hier zie je ook dat de branche heel breed is; voor een productieleider van festival was dit een heel breed issue. Maar ik heb kunnen laten zien dat het ook op bestaande locaties van belang is.  

Over drie weken haan we kijken naar sjablonen die gebruikt worden bij de leermiddelen en examens, zoals offertes, begrotingen en eventplannen. Nu bestaat er niet één juist format voor deze zaken. Maar dat wij als werkveldcommissie hier naar kunnen kijken en kunnen aangeven of de juiste kern er zit, dat is heel fijn. Ja, dan draag ik voor mijn gevoel echt concreet bij aan het onderwijs.'  

Irene: Bedankt Stefan voor tijd en bijdrage! 

De volgende keer ga ik in gesprek met iemand anders uit de werkveldcommissie. Vond je dit interessant om te lezen en wil je op hoogte blijven van de ontwikkelingen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief via je SPL-account op onze website.


Over de werkveldcommissie 
De werkveldcommissie bestaat uit leden uit de evenementenbranche. Zij zijn op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen. De leden geven feedback over het niveau, de actualiteit en relevantie van onze leermiddelen en examens. Ook adviseren zij ons over de veranderingen die spelen in het werkveld.  

Leden van de werkveldcommissie zijn: Wanda Borkus (Kinepolis), Stefan Krams (zelfstandig eventmanager), Hans Kranenborg (Eventsecurity), Steven van Anken (Gooiland Events), Bibeane van Buuren (DSH Productions), Gijs Bernard (KEES/De Vorstin) en Pijke Nouwen (Producent festival & toeleverancier Bartenten) en Willem van Zant (zelfstandig Event Producer).