Levensecht onderwijs en de rol van Connector

Levensecht onderwijs en de rol van Connector

Praktijkleren biedt een Connectorentraining aan. Ben je ook nieuwsgierig naar wat een Connector precies doet? Lees dan dit interview met de trainer en ervaren Connector Christi de Wit.

“Een connector is een intermediair tussen bedrijf, school en student. Het is een nieuwe rol bedoelt om levensecht onderwijs naar school te halen. Natuurlijk bestaan er al BPV-activiteiten, maar die vinden binnen het bedrijf plaats. Als connector leg je verbinding met het bedrijfsleven. Je bekrachtigt deze verbinding door samen een mooi onderwijsprogramma te ontwikkelen. En je werkt aan het behouden van de verbinding, zodat het niet eenmalig is. Een goed netwerk hebben en onderhouden is hierin heel belangrijk.”

Christi is zelf begonnen in het communicatievak binnen het bedrijfsleven en is met het mbo-onderwijs in aanraking gekomen via gastcolleges. Ze werd enthousiast toen ze zag dat ze voor jongeren echt het verschil kon maken. Ontwikkelingen in het bedrijfsleven gaan sneller. Onderwijs sluit daardoor niet altijd aan. Met levensechte opdrachten kun je dit gat dichten. Studenten zien welke vraagstukken er in het bedrijfsleven zijn en maken hierdoor een andere en bredere denkslag. “Vaak zie je studenten die dreigen uit te checken weer aanhaken doordat ze hun eigen expertise kunnen inzetten binnen een opdracht. Ze ontdekken wie ze zelf zijn en wat het bedrijfsleven wil. Ook leren ze met allerlei mensen omgaan door samen te werken. Er ontstaan nieuwe samenwerkingen die de schoolmuren overstijgen. Levensecht onderwijs beklijft veel meer.”

Ze is ervan overtuigd dat je bijna elk vak aan levensechte opdrachten kan verbinden en een verband kunt leggen met het curriculum. Een leuk voorbeeld is een samenwerking met een lokale koffiebranderij met een bijbehorende winkel die een koffie- en thee special wilde promoten. Studenten kregen de opdracht om een eigen special te bedenken en te beschrijven hoe je deze in de markt kunt zetten. Deze special is uiteindelijk echt op de kaart gekomen! In zo’n opdracht komt alles samen: nadenken over promotie, welke stappen je moet volgen, een dossier opbouwen, begroting maken en onderzoek doen. Hierdoor ontstaat er ook een verbinding tussen de vakken. “Binnen dit levensecht leren project werkten wij als docenten van verschillende vakken nauw samen, dus vakoverstijgend. Ook om de studenten te laten ervaren dat deze vakken samenkomen in de praktijk.”

We praten door over hoe je als docent met levensecht onderwijs kunt beginnen en of je speciale vaardigheden nodig hebt om een goede connector te worden.

“Je moet er vooral voor openstaan. Het helpt als je kunt schakelen, kritische vragen kunt stellen maar vooral ook durft los te laten. Je hoeft niet het hele onderwijs op de kop te zetten, dus begin klein. Het lijkt een hele investering maar het gaat je tijd en energie opleveren. Eerst ben je natuurlijk druk met het maken van de hoofdopdracht en de voorbereiding, maar daarna gaan vooral de studenten aan de slag. Jij bent de coach en zorgt dat studenten voldoende handvatten hebben om samen aan de slag te gaan. Het is wennen zo'n nieuwe rol. Een kwestie van doen en geloven in je eigen vaardigheden. Als docent heb je al zoveel in huis!”

Wil je beginnen, maar vind je het nog lastig hoe je kunt starten? Je kunt dan beginnen met een thema uit het NBE-project. Of volg de connectortraining waarbij je ook veel inspiratie opdoet en voorbeeldcases te zien krijgt. Meer lezen over Christi? Zie website: www.studioletters.nl