Taakmodule in de spotlight: SWOT-analyse

Weet jij nog hoe het precies zit met intern en extern in combinatie met sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen? In deze taakmodule leert de student wat een SWOT-analyse is en hoe hij een SWOT-analyse moet maken. Dit doet de student door bedrijfsanalyses te doen op micro-, meso- en macroniveau. Daarnaast leert de student hoe een confrontatiematrix gemaakt wordt en welke strategische keuzes hieruit voortkomen.

Weten wat er om je heen gebeurt, is altijd belangrijk. Het is bijvoorbeeld handig om te weten wat voor weer het wordt, voordat je de deur uitstapt. Als het gaat regenen, is het immers fijn als je een jas bij je hebt. Zo is het ook met bedrijven. Een autofabrikant die op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen op de energiemarkt zal meer geld steken in elektrische auto’s dan in dieselauto’s. Een bedrijf verzamelt belangrijke informatie door middel van een marketinganalyse. Maar waar kijk je precies naar bij zo’n marketinganalyse?

Deze module wordt grotendeels individueel gemaakt en duurt 3 klokuren. De module past bij het basisdeel van Commercie, maar ook bij Ondernemer handel (kenrtaak 2) en bij Retailmanager (kerntaak 4).

In de bijbehorende docenteninformatie vind je alle informatie; leerdoel en toelichting, tijdsduur en voorbereiding, aandachtspunten en afronding/uitwerkling per opdracht.