ROC Friese Poort aan het woord over ons nieuwe leermiddel: de Retail Outdoorgame

Vorige maand gingen we in gesprek met Robert en Famke van ROC Midden Nederland, afdeling Handel over de Retail Outdoorgame. Ditmaal hebben we het genoegen om in gesprek te mogen gaan met Basti Stegeman, docent Online Marketing, E-commerce en Media Vormgeving bij ROC Friese Poort. Ook zij zijn aan de slag gegaan met de Retail Outdoorgame. Lees hieronder haar enthousiaste verhaal.

Wat leuk dat we ook jouw ervaringen mogen horen met de Retail Outdoorgame maar laten we beginnen een kleine introductie over jezelf. Je bent pas sinds kort gaan lesgeven? Hoe bevalt dat? 

Ik ben Basti Stegeman en ik ben in coronatijd begonnen, vorig jaar januari als docent E-commerce, Online marketing en Mediavormgeving aan het ROC Friese Poort. Mijn docentenleven begon met vooral online lesgeven maar gelukkig snel daarna ook in de klas. Naast docent ben ik ook decaan en ik organiseer onder andere de ‘bruisweken’ voor onze school en nog veel meer. Mijn rol is heel divers en daardoor heel leuk. Er is van alles op mijn pad gekomen. Eén van mijn bedenkingen bij de overstap naar het onderwijs was of ik nog wel creatief kon zijn en blijven. Gelukkig kan dat! We hebben een klein team bij de Friese Poort, er is heel veel mogelijk en dus heel veel ruimte om creatief te zijn.

De overstap naar het onderwijs bevalt mij heel erg goed. Het past beter bij wie ik ben en wil zijn. Het verschil kunnen maken voor studenten, al is het er maar één, geeft echte voldoening. Daar haal ik zoveel meer voldoening uit dan mijn baas blij maken met een flinke order bij Zalando ;).

Voordat je in het onderwijs ging, heb je een mooie carrière in de Retail gehad? Hoe helpt je dat in je huidige rol?

Voordat ik de overstap maakte naar het onderwijs, heb ik na mijn opleiding Fashion & Branding aan het HBO in Amsterdam, jarenlang in de modebranche gewerkt. Ik ben filiaalmanager en assistent filiaalmanager geweest. Ik heb gewerkt op het hoofdkantoor van de B32 groep als Creatief Vormgever maar ook bij het merk Noppies. De afgelopen 9 jaar werkte ik voor Love2wait en B*E*S*S. Ik werkte daar op het hoofdkantoor en daar deed ik eigenlijk alles behalve de boekhouding, zeg ik altijd gekscherend. Ervaring in de branche heb ik daardoor volop, ook in de breedte van het beroepenveld. Dit helpt me goed in mijn huidige rol als docent en decaan. Ik kan namelijk echt uit eigen ervaring praten en vanuit de praktijk dingen vertellen dan alleen maar vanuit het boekje. Dat komt veel beter over en spreekt meer tot de verbeelding van de studenten.

Hoe ben je in aanraking gekomen met de Retail Outdoorgame?

Mijn collega Roald en ik zijn samen de i-coach van onze afdeling. In die rol zijn we altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden om meer activerend les te geven. Precies het doel van de Retail Outdoorgame.

Mijn collega had al eerder het platvorm van Seppo ontdekt. We hadden ook al een toets gedaan met Seppo rondom de school.

Na het zien van jullie mailing over de Retail Outdoorgame, heb ik Marieke (relatiemanager Commercie, Retail en Ondernemer bij Stichting Praktijkleren) gesproken hierover. Ik dacht dat deze game wel goed zou passen om in te zetten voor ons brede basisjaar.

Een andere reden, naast nieuwe dingen willen uitproberen, is namelijk ook dat wij een beetje zoekende zijn hoe we het brede basisjaar van Retail meer kracht kunnen geven. Heel veel dingen die we doen zijn wel gericht op Retail en heb je ook nodig maar die zijn niet heel zichtbaar voor de student. Met dit spel breng je Retail echt onder de aandacht. Precies wat onze studenten nodig hebben.

Hoe zijn jullie aan de slag gegaan met de Retail game? Hoe hebben jullie het aangepakt en wat zijn jullie ervaringen hierbij?

Doordat mijn collega het spel al enigszins kende, heeft hij voor mij al opdrachten in de game gezet en ook aan de juiste locatie in Emmeloord gekoppeld. Daarna heb ik er zelf nog een aantal opdrachten aan toegevoegd.

We hebben op dit moment de Retail Outdoorgame ingezet met studenten die elkaar nog niet kenden, tijdens de introductieweek. Het doel van de game was kennismaking en teambuilding omdat het leuk is als je hier in Emmeloord gaat studeren, dat je er ook even kan rondneuzen.

Met die gedachtegang, heb ik een combinatie van jullie opdrachten gemaakt met ook wat zelfverzonnen grappige opdrachten. Denk bijvoorbeeld aan: op de foto moeten met een gebouw, maar dan op een grappige manier, zoals mensen bijvoorbeeld doen bij de toren van Pisa. Ook moesten de studenten een korte vlog maken.

Naast dat je op een meer speelse, creatieve manier kennis overbrengt, vond ik het erg leuk dat je gelijk ziet wat voor type studenten je in de klas hebt. Uit de opdrachten die je (direct) terugkrijgt van studenten, kun je ook wat uithalen over de studenten zelf: Welke studenten zijn creatief? Op wat voor manier geven ze antwoord? Hoe denken ze? Hoe gaan ze met de stof en de game om? Je ziet gelijk wie er serieus mee omgaat en wie maar gewoon wat aanklikt.

Hoe zou je de Retail Outdoorgame beschrijven in je eigen woorden?

De game zorgt voor activerende lessen waarbij de studenten ook iets leren. Je kunt de game gebruiken voor meerdere doeleinden. Ik zou het zowel in de les kunnen gebruiken als kunnen meegeven als een soort case-opdracht. En bijkomend voordeel: het is een leuke manier voor de studenten om effectief met hun mobiel aan de slag te mogen gaan. Nu mag het een keer.

Wat ook heel fijn is, als je een beetje digitaal savvy bent, dat je de Retail Outdoorgame kan inrichten naar eigen wens. Nu hebben wij de game zelf ingericht en voorbereid maar je kunt er ook voor kiezen studenten de verantwoordelijkheid te geven om samen een game voor te bereiden en in groepsjes uit te voeren. Onderdeel van hun opleiding is leren organiseren, voorbereiden en presenteren. Dus op zich kan je ze ook zelf game laten maken, pitchen en uitzetten. Kortom: in mijn perspectief zijn de mogelijkheden zijn eindeloos. Aan enthousiasme geen gebrek.

Wat zijn de ervaringen van de studenten die de hebben meegedaan? Wat hebben jullie gezien of teruggekregen?

Volgens mij vonden de studenten het heel erg leuk. Je zag studenten die eerst een beetje afwachtend waren heel uitbundig met elkaar op de foto gaan. Dat ze actief aan de slag gingen met de opdrachten, selfies maakten en daadwerkelijk aan het strijden waren voor de winst. Dat zegt al genoeg!  Je zag dat ze echt lol hadden met elkaar om de opdrachten te doen.

Sommige studenten gaven aan dat bepaalde onderdelen niet werkten, of ze wisten niet hoe. Het is de vraag waar dat dan aan ligt en/of dat ook zo is. Daarvoor zou ik het zelf nog een keer uit moeten proberen en dat heb ik nog niet gedaan.  

En wat ook fijn werkt is dat het ondanks dat het buiten is, je toch een soort controle hebt. Het is realtime, je ziet waar de studenten zijn en wat ze doen en kan ze daardoor ook even ‘stimuleren’ als het nodig is. Toen wij de studenten op pad stuurden, zag ik ze in eerste instantie even blijven hangen op het schoolplein. Allemaal gele stipjes op één plek. Dus ik gelijk in de groepsapp (lachend): ‘Jongens, kom op ik zie jullie nog allemaal op het schoolplein. Meer hoefde ik niet aan te sporen. Alle gele stipjes gingen zich gelijk verspreiden. Heel grappig.”

Jullie hebben de Retail Outdoorgame, net zoals ROC Midden Nederland, ingezet tijdens de introductieweek voor eerstejaars studenten. Hoe toevallig! Zou je de game ook anders kunnen inzetten, voor bijvoorbeeld tweedejaars studenten?

Dat kan zeker, maar dan zou ik de game wel anders insteken. Bijvoorbeeld bij een open dag; hoe leuk zou het zijn als je een plattegrond van de school zou kunnen inladen en dat je vanuit bepaalde lokalen, als je er op klikt, ook een opdracht krijgt. Dat je zo de school kan verkennen. Je kan van alles bedenken en helemaal losgaan.

Wat zou je andere scholen die nog niet hebben gewerkt met de Retail Outdoorgame of nog twijfelen willen meegeven?

Ik zou het gewoon proberen. Studenten kunnen zich moeilijk lang concentreren, dus dan is het ook nuttig om ze in beweging te krijgen door ze op pad te sturen. Dat is positief voor het concentratieniveau. Je kan ze bij wijze van spreken beter een half uur op pad sturen zodat je daarna weer effectief les kan geven.

Bovendien is de game makkelijk in te richten, ook als je niet heel digitaal savvy bent. Het is niet moeilijk. Het kost alleen tijd qua voorbereiding. Ik vind dat de moeite waard om uit te proberen.

Tot slot: heb je nog tips voor ons? Of voor andere scholen?

Een tip voor andere scholen? Ja zoals gezegd: gewoon doen! Het is leuk en studenten willen altijd op hun telefoon zitten dus nu kunnen ze effectief op hun telefoon zitten. En ben open als je een nieuwe tool inzet naar je studenten toe. Ik vertel ze gewoon dat ik een nieuwe tool ga uitproberen. En ja soms gaat het mis, maar hoe erg is dat? Zorg voor een plan B voor als het een keer misgaat.

Een tip voor stichting Praktijkleren? Een mooie toevoeging in de app zou zijn dat je helemaal kan inzoomen op en in een gebouw. Dan kunnen we deze game bijvoorbeeld ook gebruiken tijdens open dagen op de roc. Dat zou een mooie ontwikkeling zijn.

Wil jij meer weten over de Retail Outdoorgame? Of er zelf mee aan de slag? Kijk dan ook op onze websitepagina of neem direct contact met ons op door ons een e-mail te sturen. Heb jij een ervaring met één van onze leermiddelen en examens en sta je open om hierover met ons in gesprek te gaan? Stuur ons dan ook een e-mail!