Stages en werkgelegenheid voor de evenementenbranche

Op maandag 7 maart was er in Zuid-Holland een stagemarkt voor horecabedrijven en -studenten. Nu de horeca weer open is, heeft de branche veel openstaande vacatures. Zo’n stagemarkt is een mooie manier om studenten en stagebedrijven aan elkaar te koppelen. Meteen dacht ik: ‘Dit wil ik ook voor de opleidingen Evenementenorganisator!’

De evenementensector staat weer aan en hoe! Een lid van onze werkveldcommissie zei begin maart: “Ik heb tegen het thuisfront gezegd dat ik met kerst weer thuis ben”. En wie nu nog een festivalticket of locatie voor een evenement zoekt, heeft ervaren: alles is al uitverkocht, gereserveerd en verhuurd.

Heel fijn natuurlijk voor de evenementenorganisatoren, maar er is wel één ‘maar’: zie maar eens personeel te vinden om de festivals, congressen en evenementen ook daadwerkelijk te organiseren. En dan zijn de instroomaantallen van de studenten nog niet op het niveau van 2019, dus de doorstroom vanuit het mbo naar de arbeidsmarkt is de aankomende jaren juist lager.

Tijd voor actie: werkgelegenheid onder de aandacht brengen 

Om de doorstroom vanuit het mbo naar de arbeidsmarkt te vergroten is het extra belangrijk dat we de werkgelegenheid onder de aandacht brengen. En niet zozeer vanuit de scholen, maar juist ook vanuit het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld met een social media campagne over de werkgelegenheid en de openstaande vacatures. De ideeën borrelen, dus wij gaan dit bespreken met onze werkveldcommissie. 

Wat betekent dit voor het KD Evenementenorganisatie?  

Ik, Irene Weide, ga in gesprek met S-BB over de erkenningen van de stagebedrijven; het is belangrijk dat we snel en goed inzicht krijgen in de stagebedrijven die passen bij het nieuwe KD. En natuurlijk ga ik bespreken welke mogelijkheden er zijn voor een stagemarkt voor studenten evenementenorganisatie. Wordt vervolgd!