Succesvolle kick-off bijeenkomsten Digitaal Examineren bij Graafschap College en bij Albeda

Eindelijk was het zover: de kick-off van Digitaal Examineren! Binnen één week hebben wij, Stefan en Ingmar, twee kick-off bijeenkomsten gedaan bij Graafschap College en bij Albeda. De ervaring was geweldig en de roc’s kunnen vanaf nu starten met digitaal examineren. Wij nemen je in dit artikel mee in de voorbereiding, de kick-off en de ervaringen van de deelnemers. 

De voorbereiding op de kick-off
De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt om digitaal examineren mogelijk te kunnen maken. We hebben het project vormgeven, het communicatieplan gemaakt, de online leeromgeving Remindo ontworpen, handleidingen ontwikkeld en in samenwerking met ESS zijn instructiefilms gemaakt. 
 
De ochtend voor de kick-off
Voor de eerste kick-off bijeenkomst merk ik dat Stefan en ik gespannen zijn. Daarom oefenen we de presentatie ’s ochtends nog een keer. Ook de opdrachten lopen we nogmaals door en proberen we met elkaar te bedenken welke vragen we kunnen verwachten. Aan het einde van het overleg weten we dat we er klaar voor zijn.
 
De kick-off
De eerste kick-off start met ruim 30 mensen via Microsoft Teams. We starten met een korte introductie, leggen het doel uit van deze bijeenkomst en doen een algemene uitleg rondom digitaal examineren. Daarna laten we de taken zien die horen bij digitaal examineren en laten we zien hoe dit per roc georganiseerd zou kunnen worden.
 
Daarna geven we een rondleiding door het digitaal toets-servicesysteem Remindo (Toets) en laten we een aantal dingen zien:
•    Het importeren van toets coördinatoren, begeleiders en examenkandidaten.
•    Het inplannen van examens.
•    Hoe het scherm eruitziet van een surveillant.
•    Welke opties er zijn om resultaten te bekijken en te exporteren.
 
Hierna maken we de stap naar de online leeromgeving Remindo en laten we zien welke informatie waar te vinden is. Wij raden aan om deze omgeving erbij te gebruiken als je met het systeem werkt omdat al het instructiemateriaal terug is te vinden in deze online leeromgeving. Gebruikers worden stap voor stap meegenomen door de verschillende processen. Daarnaast worden de diverse rollen in Remindo helder in taken uiteengezet zodat duidelijk is wie waar verantwoordelijk voor is. Er is ook een pagina toegevoegd met veel gestelde vragen die continue wordt bijgewerkt. De online leeromgeving dient dus ter ondersteuning direct na de kick-off, maar ook als naslagwerk in de toekomst.

Oefenen in de online omgeving 
Als laatste geven we de deelnemers tijd om in hun eigen (demo) omgeving te oefenen. We hebben voor iedere roc die mee gaat doen met de kick-off een soort demo omgeving ingericht, zodat eenieder vrij kan oefenen in het systeem zonder dat het directe gevolgen heeft. 

Ervaringen van de deelnemers 
Tot slot vragen we nog bij iedereen de ervaringen op en sluiten we kick-off af. Al deze input nemen we mee naar de volgende kick-off bijeenkomsten. Zo wordt het de aankomende periode alleen maar beter.

Onze ervaring
Stefan en ik zijn enthousiast en zien zeker nog ruimte ter verbetering. Bovenal zijn we blij dat we deze roc hebben kunnen helpen met een goede start voor digitaal examineren.
 
De tweede online kick-off bijeenkomst
Voor de tweede kick-off bijeenkomst hebben we direct alle verbeteringen doorgevoerd. Nu krijgen deelnemers van tevoren een mail met daarin alle informatie zoals; het programma, de verschillende hyperlinks en de inloggegevens. 

De 5 deelnemers van deze tweede kick-off zijn allen medewerkers van het examenbureau bij een roc. Het programma van deze kick-off is op grote lijnen hetzelfde, alleen hebben we veel meer structuur gegeven aan het oefenen in de demo omgeving. Dit bevalt erg goed en de deelnemers zijn erg enthousiast. 
 
De feedback uit deze bijeenkomst nemen we mee naar toekomstige kick-offs met andere roc’s. We geloven dat de basis van het programma voor digitaal examineren goed staat. 

Er komt steeds meer animo naar digitaal examineren en met deze bijeenkomst helpen we ze goed op weg om het binnen het roc verder te implementeren. Uiteraard blijven de deelnemende roc’s de online leeromgeving gebruiken om anderen binnen hun school wegwijs te maken in het systeem. Wij als Praktijkleren blijven hen ondersteunen in de verdere implementatie van digitaal examineren.
 
Wil jij ook aan de slag met digitaal examineren binnen jouw roc? 
Heb jij ook interesse in een kick-off bijeenkomst voor digitaal examineren binnen jullie roc? Neem contact op met Stefan of Ingmar!