Succesvolle regiobijeenkomsten Business Services

Nog voor de komst van het nieuwe kwalificatiedossier Business Services zijn vier roc's vorig schooljaar al van start gegaan hiermee. Samen met deze scholen hebben wij gewerkt aan de vormgeving van nieuwe curricula, zodat deze voor alle roc's inzetbaar is. Inmiddels in het huidige schooljaar zijn alle roc's gestart met het nieuwe kwalificatiedossier Business Services. Hoog tijd om regiobijeenkomsten te houden voor het uitwisselen van kennis en ervaring.

Terugblik regiobijeenkomsten
Op 24 november en 29 november vonden de regiobijeenkomsten plaats bij ROC Mondriaan in Den Haag en bij ROC Midden Nederland in Amersfoort. Collega's van alle verschillende profielen van Business Services en roc's uit het land hebben hun kennis en ervaring gedeeld. Wij vinden dit van ontzettend groot belang dat roc's dit doen en deelnemen aan deze bijeenkomsten, samen maken we sterk onderwijs.

Flex MBO op het Scalda door Lindy van 't Veer
Veel scholen willen het en maar weinig krijgen het goed voor elkaar. Daadwerkelijk gepersonaliseerde leerroutes. Flexibele instroom. Flexibel starten met examens. Flexibel starten me de stage. Lindy nam de collega’s mee naar hoe zij het bij Scalda in Zeeland doen. Ontzettend inspirerend om te horen hoe bijzonder diverse studenten begeleid worden naar het diploma van hun keuze. Ze ging in op organisatie, wat het betekent voor het team en de rol van de docenten. Ze besprak echte studenten en hoe ze door hun opleiding heen zijn gegaan. Bedankt voor je bijdrage Lindy.

New Business Essentials 
Eén van de meest vernieuwende leermiddelen van Stichting Praktijkleren. Koen Fransen (relatiemanager BS) besprak op de bijeenkomst hoe dit flexibel bij alle verschillende opleidingen van Business Services kan worden ingezet. Ontzettend gave filmpjes die samen met de partners uit het bedrijfsleven – Deloitte, Omnicon, Tony’s Chocolonely, LinkedIN, McDonalds, ABN AMRO en Young Capital – geproduceerd zijn. Uiteraard met opdrachten en docentenhandleidingen. Dit ook in samenwerking met Fronteer en 4 scholen – Mbo Rijnland, Mondriaan, Friese Poort en Gilde Opleidingen. Levensechte en uitdagende opdrachten in aansprekende vorm voor onze studenten. Neem gerust eens een kijkje op onze website New Business Essentials voor meer informatie over New Business Essentials.

Uitwisseling van kennis en ervaringen 
Vervolgens was het tijd om uiteen te gaan in groepen. Deze bestonden uit een mix van collega’s van verschillende roc's én verschillende Profielen. Dus dit was de mogelijkheid voor een docent marketing om in gesprek te gaan met een docent boekhouden, voor breed geschoolde docenten om in gesprek te gaan met specialisten op een vakgebied. Iedereen heeft nu immers te maken met een gemeenschappelijk basisdeel van een nieuw kwalificatiedossier. Uitwisseling van opbouw van het eerste jaar, missers om van te leren en uiteraard de schitterende succesverhalen die eenieder kon delen om elkaar te inspireren. Van professionele filmpjes in samenwerking met het bedrijfsleven (vergelijkbaar met New Business Essentials) tot Onderwijs In Bedrijf, tot OMS studenten die meewerken aan een dance event in Zwolle; er gebeurt ontzettend veel moois in MBO onderwijsland.

Meerdere scholen zoeken steeds meer de samenwerking met het bedrijfsleven. Op deze manier ontstaan realistische betekenisvolle leersituaties waarbij studenten opdrachten krijgen vanuit echte organisatie. Professionals komen hierbij op school om kennis over te dragen en uitleg te geven over bijvoorbeeld het belang van soft skills. Geweldig om van elkaar te leren en elkaar te inspireren!

Na afloop konden we onder het genot van een hapje en drankje nog vakgenoten opzoeken om verdere ervaringen te delen. 

Onze hartelijke dank gaat uit naar ROC Mondriaan en ROC Midden Nederland voor hun gastvrijheid!