Update Commercie 2023 examens!

Nu beschikbaar op onze website: alle concept examenmatrijzen Commercie 2023

Zoals beloofd zijn alle examenmatrijzen voor het nieuwe KD Commercie in concept beschikbaar op onze website. De examenmatrijzen voor de praktijkexamens waren al even beschikbaar, evenals enkele examenmatrijzen voor kennis- en vaardigheidsexamens. Nu zijn ook beschikbaar de concept examenmatrijzen voor de profielspecifieke kennis- en vaardigheidsexamens voor P4. Junior accountmanager (JAM), P2. Consulent commerciële arbeidsbemiddeling (CCA), P3. E-Commerce specialist (ECS), P5. Junior manager groothandel (JMG) en P6. Junior manager internationale handel (JMIH). Mocht u feedback hebben op deze concepten, laat die ons dan weten!  De examenmatrijzen zullen ook nog voorgelegd worden aan een klankbordgroep, maar alle feedback vooraf is welkom. Vooral voor het profiel ECS vinden wij het fijn als u meedenkt over de concepten. Dit is een nieuw opleidingsgebied en wij horen graag of wij op de goede weg zitten.

U vindt de concepten hier: Exameninformatie: Stichting Praktijkleren

De dit schooljaar vastgestelde en gepubliceerde praktijkexamens

We zijn dit schooljaar begonnen met de constructie van de praktijkexamens voor de basiskerntaken (alle profielen). De vastgestelde Proeve van bekwaamheid (PvB), het Examenportfolio (PF) en het Contextvrij examenproject (CEP) van B1-K1 en B1-K2 zijn al enige tijd geleden gepubliceerd. U vindt deze Examens voor het Basisdeel hier: Examens Basisdeel: Stichting Praktijkleren

Onlangs zijn ook vastgesteld en gepubliceerd de praktijkexamens (PvB, PF, CEP) voor de profielkerntaken van P1. Commercieel medewerker (P1-K1 commercieel traject) en P4. Junior accountmanager  (P4-K1 accountmanagement en P4-K2 commercieel traject).

Nog deze zomer komen op de website: de vastgestelde examens praktijkexamens (PvB, PF, CEP) voor de profielkerntaken P5-K3 en P6-K3: commercieel traject voor Junior manager groothandel (P5) en Junior manager internationale handel (P6).

U vindt deze Examens voor de Profielen hier: Examens Profielen: Stichting Praktijkleren

Naar het Engels vertaalde Proeven van Bekwaamheid

Voor iBPV (internationale stage) en tweetalig onderwijs laten wij de Proeven van Bekwaamheid (met de examenmatrijs en beoordelingsformulier) vertalen naar het Engels. De naar het Engels vertaalde documenten komen na vaststelling en publicatie van de examendocumenten in het Nederlands beschikbaar op onze website. Momenteel zijn vertaald naar het Engels beschikbaar: de Proeven van Bekwaamheid voor het Basisdeel B1-K1 en B1-K2. Interesse? U vindt ze hier:  Proeven van bekwaamheid: Stichting Praktijkleren

Naast de Proeven van bekwaamheid zullen wij ook andere examens in het Engels aanbieden. Welke precies en wanneer die beschikbaar komen, kunt u zien in het Planning- en publicatieoverzicht Commercie ENG op onze website bij Exameninformatie: Stichting Praktijkleren. Dit document wordt regelmatig bijgewerkt.

Laatste versie concept Examen- en dekkingsoverzicht 

Bij Exameninformatie: Stichting Praktijkleren kunt u altijd de laatste versie van het concept Examen- en dekkingsoverzicht vinden. Dit document is nog in ontwikkeling, al zullen er steeds minder wijzigingen komen. De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de vorige versie gaan over:

    • Plek aantal vakkkennis en vaardigheden (v&v), toewijzing aan examen. Door de doorontwikkeling van de concept examenmatrijzen zijn er een aantal v&v verplaatst (dekkingsoverzicht).
    • KE6 Internationale handel van P6. JMIH is nu gekoppeld aan P6-k1 (was P6-k2), dit past inhoudelijk beter en het examenoverzicht is nu meer in balans. 
    • Keuze voor welke kerntaken wij een EP (zie examenoverzichten) gaan maken. Bij sommige kerntaken staat nog een vraagteken. Hiervoor gaan wij nog navraag doen bij scholen. Wij ontvangen graag input van scholen over voor welke kerntaak zij een examenproject gaan inzetten.

Planning- en publicatieoverzicht Commercie

Benieuwd naar de laatste stand van zaken van de examens Commercie? Bij Exameninformatie: Stichting Praktijkleren staat ons Plannings- en publicatieoverzicht (ook voor de naar het Engels vertaalde examens). Deze overzichten passen wij regelmatig aan. Voor de zomer zullen wij hier de planning voor volgend schooljaar in opnemen. Voor vragen kunt u hierover altijd contact opnemen met Marieke Vervoort, teamleider Commercie (m.vervoort@stichtingpraktijkleren.nl).