
Examens
Kwalitatief en met zekerheid examineren: dat doe je met onze examens.
Wij zijn gecertificeerd examenleverancier en bieden een complete en
gevarieerde set aan exameninstrumenten.
Gemaakte examens
Dit schooljaar zijn er 163 nieuwe examens samengesteld door Stichting Praktijkleren.
Gepubliceerde examens
Meer dan 650 examens zijn gepubliceerd in schooljaar 2020/2021.
Studenten
Ruim 71.000 studenten maken gebruik van onze examens.
Praktijkexamens
De wereld wordt steeds dynamischer. Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en in het onderwijs volgen elkaar razendsnel op. Hierdoor wordt de vraag naar flexibiliteit in examinering en het verlagen van examendruk steeds groter.
Als antwoord hierop hebben wij het aanbod van examens uitgebreid met twee nieuwe, flexibele soorten praktijkexamens: het examenportfolio en contextvrije examenprojecten.


Keuzedelen
Wij ontwikkelen samen met de scholen leermiddelen en examens voor keuzedelen.
Elke student heeft eigen interesses, wensen en doelen. Daarom mag je een stukje van je mbo-opleiding zelf invullen met het keuzedeel. Het volgen van een keuzedeel is verplicht, maar mag je wel zelf kiezen. Door het volgen van een keuzedeel krijg je extra kennis en vaardigheden. Daarmee kun je jezelf voorbereiden op de toekomst.
Beoordelen: de proeve van bekwaamheid
Aan het einde van een stageperiode moet een bedrijf de student beoordelen. We noemen dit de proeve van bekwaamheid.
Tijdens dit type examen moeten studenten laten zien dat ze het beroep kunnen uitoefenen waarvoor ze hebben geleerd. Een assessment behoort ook tot de mogelijkheden.
In dit filmpje wordt uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat.
Ons examenaanbod
Examenoverzichten
Voor de opleidingen Zakelijke Dienstverlening en Veiligheid (ZDV), ICT en Commercie bieden wij per opleidingsgebied een examenoverzicht. In dit overzicht zie je welke exameninstrumenten je kunt inzetten om het beroepsgerichte deel van de opleiding volledig te examineren. Dit overzicht is tevens een prima tool om het examenplan voor je opleiding samen te stellen.
Digitaal examineren
Digitaal examineren sluit beter aan bij gepersonaliseerd leren en het zorgt voor minder werkdruk bij docenten. Wij gaan daarom geleidelijk over op volledig digitaal examineren. Dit doen we o.a. met het veilige online toets-servicesysteem Remindo. Daarnaast hebben we ook digitale examenprojecten. Dit zijn praktijkexamens die binnenschools worden afgenomen in een website omgeving.
Publicatieoverzichten
Het bieden van actuele informatie en meegaan met de ontwikkelingen is een belangrijke doelstelling bij de ontwikkeling van onze exameninstrumenten. We willen onze studenten een zo up-to-date mogelijk examen aanbieden. Daarom worden de overzichten per opleiding geüpdatet wanneer nodig. Op deze manier maak je altijd gebruik van de meest actuele exameninstrumenten.
Projecten
Ontwikkeling en vernieuwing zijn belangrijke thema’s voor Stichting Praktijkleren. Daarom houden wij ons, naast het ontwikkelen van exameninstrumenten, ook actief bezig met nieuwe projecten. Op deze manier creëren we per opleiding meer verdieping. Dit realiseren wij in samenwerking met diverse opleiders en de MBO-Raad en daar zijn we trots op!
Examenupdates
Wij streven naar kwalitatieve examens die altijd up-to-date zijn, zodat jij met zekerheid kunt examineren. Onze gecertificeerde examens zijn altijd in ontwikkeling. Iedere twee weken op donderdagmiddag geven we een update.
Via onderstaande button vind je de pagina met onlangs ge(her-)publiceerde exameninstrumenten per opleidingsgebied.


Examineren in Remindo
Stichting Praktijkleren gaat gefaseerd over op digitaal examineren. Onze focus ligt daarbij op veiligheid. Daarom werken we met het veilige online toets-servicesysteem Remindo.
Onze doelstelling is dat alle aangesloten roc’s in schooljaar 2022-2023 over zijn op digitaal examineren via Remindo. Het voordeel? Digitaal examineren sluit beter aan bij de algemene behoefte van gepersonaliseerd leren en het zorgt voor minder werkdruk bij de docenten.
Wil je meer weten over onze gefaseerde aanpak en onze online academy?
Veelgestelde vragen
Wij ontvangen regelmatig vragen van docenten en studenten die onze examens gebruiken. De meest gestelde vragen hebben we voor je op een rij gezet.
Hoe borgen wij de kwaliteit van onze exameninstrumenten?
Wij hanteren een vaste werkwijze voor de constructie van de exameninstrumenten. Het constructieproces bestaat uit de volgende onderdelen.
- Interpretatie-/inspiratiebijeenkomst
- Constructie
- Screening/testen (toetstechnisch en inhoudelijk)
- Consistentiecontrole
- Bureauredactie
- Vaststelling (procedureel)
- Publicatie
- Evaluatie
De benodigde deskundigheid, taken en verantwoordelijkheden van alle betrokkenen bij het constructieproces zijn beschreven. Daarmee voldoet Stichting Praktijkleren aan de proces- en organisatie-eisen uit de norm voor valide exameninstrumenten. In de publicatie Valide exameninstrumenten, Hoe borgt Stichting Praktijkleren de kwaliteit? vind je de uitgebreide verantwoording.
Hoe dienen scholen om te gaan met onze exameninstrumenten?
Stichting Praktijkleren heeft een gedragscode opgesteld om te voorkomen dat examens uitlekken. In de gedragscode vind je de regels waaraan jij je dient te houden bij het voorbereiden en afnemen van examens van Stichting Praktijkleren. Naar onze gedragscode.
Mag ik zelf een exameninstrument aanpassen?
De examenprojecten, kennis- of vaardigheidsexamens van Stichting Praktijkleren zijn valide exameninstrumenten met vaste examenopdrachten (zie Toepassing valide exameninstrumenten, oktober 2017). Als een school hier iets in wil aanpassen, moet de school een verzoek tot wijziging indienen bij Stichting Praktijkleren. Als de wijziging door Stichting Praktijkleren wordt doorgevoerd is er vervolgens weer sprake van een valide exameninstrument.
De proeve van bekwaamheid is een valide exameninstrument met examenopdracht + instructie (zie Toepassing valide exameninstrumenten, oktober 2017). Een school kan de examenopdracht aanpassen of formuleren met behulp van de meegeleverde instructie. Het exameninstrument is dan tijdelijk ‘valide onder voorbehoud’. De examencommissie van de school moet vervolgens verifiëren of de vervangen of aangepaste examenopdracht tot stand is gekomen conform de bijgeleverde instructie.
Wat is een examen- en dekkingsoverzicht?
Het examenoverzicht geeft weer welke exameninstrumenten per kerntaak kunnen worden ingezet om dekkend te zijn voor de kwalificatie (examenmix). Het examenoverzicht kan gebruikt worden bij het opstellen van het examenplan.
In het dekkingsoverzicht is de examenmix verantwoord. Het laat zien welke onderdelen (werkprocessen, vakkennis en vaardigheden) van het kwalificatiedossier aan welke exameninstrumenten zijn toegewezen. In het examen- en dekkingsoverzicht is daarnaast terug te vinden of en welke keuzes zijn gemaakt met betrekking tot representatief examineren.
Welke exameninstrumenten biedt Stichting Praktijkleren aan?
Wij leveren exameninstrumenten voor de kwalificatiedossiers van Zakelijke Dienstverlening en Veiligheid (ZDV), ICT en Commercie en voor een aantal keuzedelen. De exameninstrumenten van Stichting Praktijkleren dekken de beroepsspecifieke eisen van de kwalificaties conform de producteisen uit de norm voor valide exameninstrumenten, oktober 2017. Deze zijn te vinden op de website van Stichting Valide Exameninstrumenten MBO.
Ons aanbod bestaat uit:
- Proeven van bekwaamheid
- Examenprojecten
- Vaardigheidsexamens
- Kennisexamens
- Een mix van een van bovenstaande examenvormen. Bijvoorbeeld een praktijkexamen (PE) met kenmerken van zowel een proeve van bekwaamheid, als een examenproject.
Proeven van bekwaamheid en examenprojecten zijn praktijkexamens waarmee één of meerdere de werkprocessen integraal worden geëxamineerd. Deze twee examenvormen zijn uitwisselbaar. Een school kan kiezen welke examenvorm zij inzet. Beide examenvormen zijn op dezelfde examenmatrijs gebaseerd en maken gebruik van dezelfde beoordelingsformulieren.
Vaardigheids- en kennisexamens examineren steekproefsgewijs vakkennis en vaardigheden uit het kwalificatiedossier die cruciaal zijn voor de beroepsuitoefening en onvoldoende in de praktijkexamens aan bod komen.
De gekozen examenvormen per kwalificatiedossier zijn weergegeven in de volgende documenten.
- Examen- en dekkingsoverzicht
- Examenmatrijzen