Stichting Praktijkleren header image

Examenoverzichten

Voor de opleidingen Zakelijke Dienstverlening en Veiligheid (ZDV), ICT en Commercie bieden wij per opleidingsgebied een examenoverzicht.

In dit overzicht zie je welke exameninstrumenten je kunt inzetten om het beroepsgerichte deel van de opleiding volledig te examineren. Dit overzicht is tevens een prima tool om je examenplan voor je opleiding samen te stellen.

Wat is een examenoverzicht?

Het examenoverzicht wordt gebruikt om het examenplan voor een bepaalde opleiding op te stellen. Het examenoverzicht laat zien met welk exameninstrument je kerntaken, werkprocessen en bijbehorende vakkennis en vaardigheden kunt examineren. Op deze manier stel je de ideale examenmix samen. De exameninstrumenten van Stichting Praktijkleren zijn: 

  • PvB: Proeve van bekwaamheid, praktijkexamen in de beroepspraktijk
  • EP: Examenprojecten, praktijkexamen in een gesimuleerde omgeving
  • VE: Vaardigheidsexamens
  • KE: Kennisexamens

Wat is een dekkingsoverzicht?

In het dekkingsoverzicht wordt de examenmix en de gemaakte keuzes verantwoord. Het laat zien welke onderdelen (werkprocessen, vakkennis en vaardigheden) van het kwalificatiedossier aan welke exameninstrumenten zijn toegewezen. In het examen- en dekkingsoverzicht is daarnaast terug te vinden welke keuzes zijn gemaakt met betrekking tot representatief examineren. 

Hoe lees ik het examenoverzicht?

In de examen- en dekkingsoverzichten per opleidingsgebied en per afdeling vind je een leeswijzer. Daarin staat een uitgebreide beschrijving hoe je deze overzichten leest en kunt inzetten voor jouw studenten. 

Examen- en dekkingsoverzicht per opleidingsgebied

Examen- en dekkingsoverzichten cohort 2021

Examen- en dekkingsoverzichten cohort 2020

Examen- en dekkingsoverzichten cohort 2019

Examen- en dekkingsoverzichten cohort 2018

Examen- en dekkingsoverzichten cohort 2016

Gedragscode voor de exameninstrumenten

Wij hebben een gedragscode opgesteld om te voorkomen dat examens uitlekken.

In de gedragscode vind je regels waaraan jij je dient te houden bij het voorbereiden en afnemen van examens van Stichting Praktijkleren. 

Heb je vragen?

Heb je een vraag over onze examens, wil je meer weten over een specifiek examenoverzicht of heb je een andere vraag?