Stichting Praktijkleren header image

Business Services

Voor het nieuwe kwalificatiedossier Business Services, ontwikkelen wij samen met roc's opleidingsprogramma's.

Voor het nieuwe kwalificatiedossier Business Services,

ontwikkelen wij samen met roc's opleidingsprogramma's.

Maak kennis met de zakelijke dienstverlening

Wil je starten met een brede opleiding waarin je diverse opleidingen binnen de sector economie kan ontdekken? Kies dan voor de brede opleiding Business Services!

In het brede basisjaar volg je onder andere financiële, juridische, marketing en office & management vakken. Je maakt kennis met verschillende beroepen en werkzaamheden, zoals:

 • Afhandelen van financiële zaken.
 • Contact houden met klanten, via de telefoon, e-mail, chat.
 • Wettelijke zaken, zoals arbeidsrecht en privacywetgeving.

Na het volgen van het basisjaar sta je aan de start van je carrière als onmisbare duizendpoot in een organisatie. 

Onze profielen

Na het eerste jaar kies je een profiel om verder te studeren. Het opleidingsgebied Business Services bestaat uit een aantal profielen. Wij bieden leermiddelen en examens voor deze profielen. 

Na één van deze opleidingen kun je aan de slag bij bijna elk bedrijf of organisatie. 

Publicatieoverzicht KD Business Services

Wij houden continu onze planningsoverzichten up-to-date die inzicht geven over wanneer nieuwe examens en leermiddelen voor de profieldelen van het nieuwe kwalificatiedossier Business Services worden opgeleverd. 

 

Microsoft Office Specialist-certificeringen

Alle aangesloten roc's, kunnen met flinke kortingen Microsoft-examens aanvragen. Een MOS certificaat staat goed op het curriculum vitae van de studenten.

De voordelen:

 • Je krijgt flinke korting op de aanschaf van een voucher.
 • Per voucher is er een gratis proefexamen.
 • Examinering vindt plaats via de cloud van Stichting Praktijkleren.
 • Je krijgt ondersteuning via onze Helpdesk.

Tools & Support

Moduleren

De onderwijswereld en het gebruik van leermiddelen verandert continu. Op basis van de wensen en ideeën van de scholen hebben wij een nieuw, flexibel en modulair leermiddelenportfolio ontwikkeld. Hiermee stel je voor jouw studenten een eigen unieke leerweg of lesprogramma samen passend bij de eigen onderwijsvisie.

Curriculumspel

Ondersteun je docententeam bij het (her)ontwerp van een curriculum met het curriculumspel. Via het spel maak je samen onderbouwde keuzes in jullie ontwerp. Het spel is bedoeld om met elkaar in gesprek te gaan, uit te wisselen en beslissingen te nemen waarmee je tot een grof en/ of fijn ontwerp voor je opleiding komt.

Op de agenda

Wij houden regelmatig bijeenkomsten, zowel fysiek als online. Vaak is dit ook een mooie gelegenheid om met collega-docenten te sparren.

Daarnaast geven we (product)trainingen en masterclasses. Onze trainingen zijn erop gericht om ervoor te zorgen dat jullie docenten goed voorbereid zijn op de inhoud van onze leermiddelen en examens. Zodat jij het ultieme resultaat behaalt uit onze leerproducten en examens. Onze masterclasses zijn veel meer gericht op actuele beroepskennis: de actualiteit binnen de school halen. Deze worden verzorgd door een expert uit het vakgebied. 

Neem snel een kijkje in ons actuele aanbod. Dit aanbod wordt regelmatig aangevuld. Zien we jou ook?

New Business Essentials

The must have voor opleiding Business Service. Veel roc’s zijn op zoek naar een impuls voor hun opleidingen Business Services: meer inspiratie en betere aansluiting op de actualiteit en de beroepspraktijk.

Wij hebben dit aangegrepen om samen met Fronteer Education, 4 pilot roc’s en een aantal aansprekende werkgevers een landelijk basisprogramma te ontwikkelen: New Business Essentials.

New Business Essentials is een praktisch en toegankelijk programma dat door iedere roc kan worden ingevoerd met als doel: nieuwe inspirerende onderwijsinhoud, werkvormen en samenwerking met het (lokale) bedrijfsleven.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ben je op zoek naar inspiratie en wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en onze ontwikkelingen op het gebied van het nieuwe KD Business Services?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Business Services. Deze verschijnt één keer per twee maanden.

Schrijf je in

Veelgestelde vragen

We hebben de belangrijkste vragen over onze ontwikkelingen op gebied van het nieuwe KD Business Services voor je op een rij gezet. 

 • Hoe gaan jullie om met de niveauverschillen in de brede basis?

  Modulen voor een brede basis zijn in principe gelijk maar we maken ze voor alle studenten begrijpelijk en uitdagend. Taalniveau B1 is het uitgangspunt voor al onze leermiddelen. We maken aanvullende opdrachten voor niveau 4 om aan het voor deze studenten aantrekkelijker te maken en aan te sluiten op het examen.

  Is dit antwoord nuttig? Ja / Nee

 • Kan ik een voorbeeld curriculum / demo zien?

  Zie bijgaand een voorbeeldcurriculum.

  Is dit antwoord nuttig? Ja / Nee

 • Hoe worden de leermiddelen ontwikkeld voor het nieuwe KD BS?

  We ontwikkelen nieuwe leermiddelen samen met scholen. Dit doen we door middel van verschillende soorten (digitale) bijeenkomsten. Ieder met een eigen doel:

  • Interpretatiesessies kijken we samen hoe de KD’s vorm kunnen krijgen in leer- en examenproducten.
  • Klankbordsessies: kijken we met de scholen naar concept leermiddelen om aan te verbeteren.
  • Co-creatiesessies: op scrumachtige wijze met de scholen of docenten als ‘opdrachtgever’ ontwikkelen we leermiddelen.

  Kijk in onze agenda voor onze actuele bijeenkomsten. Je vindt zo onder de noemer “Trainingen en ondersteuning Business Services.

  Is dit antwoord nuttig? Ja / Nee

 • Wanneer starten jullie met de uitrol van het nieuwe KD?

  We ontwikkelen onze nieuwe leermiddelen en examens in fases. Onze huidige planning is dat het Business Services basisdeel gereed zal zijn najaar 2021.

  Is dit antwoord nuttig? Ja / Nee

Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Wil je meer weten?

Heb je vragen over het nieuwe KD Business Services? Of wil je een informatiebijeenkomst op je school hierover? Neem dan gerust contact met ons op.