Stichting Praktijkleren header image

Retail Outdoorgame: Leren in de stad

Regelmatig kregen we de vraag of we ook ‘aan gamification doen’. Een heel terechte vraag. Gamification is niet alleen heel leuk en motiverend, het draagt ook bij aan het leren. Het antwoord op de vraag is dan ook: ja, natuurlijk! 

Bij het ontwerp van een nieuw interactief leermiddel, bij voorkeur op basis van gamification stonden de volgende vragen centraal: Hoe kun je leren interactiever maken? En kunnen we van de retail in de stad een echte leeromgeving maken?

Wij zijn hiervoor een samenwerking gestart met het Finse bedrijf Seppo, ontwikkelaar van een educatieve gamification tool. De app Seppo biedt de mogelijkheid om in een kaart opdrachten te plaatsen. Pas wanneer de student in de buurt van de locatie komt, kan de opdracht worden geopend. Zo wordt leren een belevenis. En hieruit is ons nieuwe leermiddel de Retail Outdoorgame: 'Leren in de stad' geboren. 

De Retail Outdoorgame is laagdrempelig, makkelijk te gebruiken en het kost je als docent weinig voorbereidingstijd. Studenten gaan autonoom aan de slag, buiten het leslokaal! Maar ze moeten wel samenwerken om de opdrachten in het spel uit te voeren,  Daarnaast kan je de informatie die de studenten in de praktijk verzamelen in de vorm van foto’s en filmpjes weer gebruiken in de les als input. Zo maak je een mooie transfer van de buitenactiviteit naar de theorie.

De Retail Outdoorgame is bruikbaar voor alle leerjaren én voor alle niveaus.

Direct aan de slag of meer informatie?
Wil je in het nieuwe schooljaar of in een andere periode aan de slag met onze Retail Outdoorgame? Stuur een mail naar Marieke Vervoort, relatiemanager Retail. Zij vertelt je er graag alles over.

Lees verder op deze pagina voor meer informatie over de ins en out van de Retail Outdoorgame.

De nieuwe Retail KD's als uitgangspunt

De nieuwe Retail KD's zijn als uitgangspunt gebruikt voor de Retail Outdoorgame.

Thema’s als klantreis, retaillandschap, assortiment en duurzaamheid zijn verwerkt in 2 sets met ieder 5 uit te voeren opdrachten. De studenten gaan in groepjes naar een locatie naar keuze in jouw stad om de opdrachten te maken. Afhankelijk van hoe ver de locaties in de stad uit elkaar liggen, duren de opdrachten 1 tot 1,5 uur in totaal (voor 5 oprachten in 1 set). Het spel kan ook worden ingezet als een introductieprogramma of aan de start van een nieuwe lesperiode.

Retail in de stad als leeromgeving

Met de Retail Outdoorgame leert de student in de stad en van de stad. Als echte retailspecialisten gaan ze werken aan de leukste opdrachten over thema's uit het Retail dossier.

De Retailstudenten spelen het spel in teams van drie tot vier studenten. De studenten gaan in groepjes naar de locatie in de stad om samen de opdrachten te maken. Pas wanneer de student in de buurt van de locatie komt, kan de opdracht worden geopend. Zo wordt leren een belevenis. De game wordt echt gespeeld in de stad. Van fysieke winkels tot online winkels en combinaties van deze twee. Het team met de meeste kennis over retail gaat er met de 'overwinning' vandoor.

 

De voordelen op een rij

  • Je koppelt de praktijk direct aan de theorie  

  • De student maakt op een originele (inter)actieve manier kennis met verschillende onderdelen van Retail

  • Het sluit uitstekend aan bij de doelgroep en het spelelement werkt

Hoe werkt het?

In zes stappen aan de slag met de Retail Outdoorgame 

  1. Je vraagt als docent als eerste een inlog aan. Via deze inlog krijg je toegang het spel Retail Outdoorgame.
  2. Dan zet je het spel klaar voor de plaats naar keuze en sleep je de opdrachten naar de juiste plek op de kaart van de eigen stad.
  3. Vervolgens maak je groepen aan die via een QR code toegang krijgen tot het spel.
  4. De teams van studenten gaan op pad en voeren samen de opdrachten uit.
  5. De studenten zijn realtime te volgen en hun antwoorden komen direct binnen.
  6. Het wedstrijdelement (met een prijs) maakt het helemaal af!

Let the Retail Game begin!

Seppo: het platform voor gamified leren

Seppo is een spelgebaseerd leermiddel dat zich aanpast aan verschillende leerbehoeften en wensen.  De app is eenvoudig te gebruiken en Web-based. Het is dus niet nodig om apps te downloaden.

Onze games in Seppo zijn gratis te gebruiken, voor de scholen met een leermiddelen licentie. Wil je als team zelf aan de slag met Seppo, dan kan via ons voor een gereduceerd tarief van € 89,- per jaar een licentie aangeschaft worden. Met deze licentie kan je zelf games ontwikkelen (en spelen met, in principe, een ongelimiteerd aantal studenten).

Reviews

Student Retail

Het concept is erg leuk! Je maakt op een speelse manier kennis met de opleiding.

8/10

Studente Retail

De opdracht dat je als een soort mysterie shopper aan de slag moest was het leukste, omdat je kan observeren wat er nou eigenlijk echt gebeurt in zo’n winkel, en hoeveel invloed dat dus heeft op je klanten en omzetten.

8.5/10

Student Retail

Heel leuk. Mensen die in een winkel werken zijn niet goed in zitten en alleen maar luisteren. We willen iets doen en aan de slag.

7.5/10

Meld je direct aan!

Wil je direct aan de slag met de Retail Outdoorgame? Of wil je meer informatie?

Meld je aan of neem contact met ons via onderstaande button. Onze relatiemanager Retail Marieke Vervoort, vertelt je er graag alles over.