
Presentaties Docentendag ICT
Om de docentendag niet alleen maar een zogenaamd 'zit en luisterevent' te maken, hebben we voor een interactief programma gekozen. Lekker samen aan de slag waar werken, kennis en inspiratie opdoen en plezier maken hand in hand gaan. Én ook voor de plenaire sessies word je uitgenodigd actief mee te doen.
We hebben voor deze middag 15 inspirerende presentaties voor jullie geselecteerd die allemaal goed passen bij de huidige actualiteit. Er zijn drie break-out rondes op de dag waarbij je zelf de keuze hebt om per ronde aan één presentatie deel te nemen. In totaal volg je dus 3 verschillende workshops. Daarom vragen we je om jouw voorkeur op te geven bij het aanmelden van de docentendag.
In ronde 2 doen we het dit jaar even anders. Dan neem je deel aan: de netwerkronde. Een mooie manier om het gesprek aan te gaan met collega's van andere roc's en met de aanwezige vendoren over jouw favoriete onderwerp.
Scroll deze pagina verder om de inhoud van de verschillende presentaties te lezen. Iedere presentaties is voorzien van een korte beschrijving. Want het moet ook een beetje een verrassing blijven.
Ronde 1: Kies je presentatie
Na de opening en de plenaire sessie met Nouchka Fontijn, staat de eerste break-out sessie op het programma. Je hebt de keuze om deel te nemen aan één van de vijf volgende interactieve workshops.
1. Hoe komen mbo’ers in de volgende versnelling op het hbo? | Marco van der Lee en Pascal Dauphin
Pascal en Marco van Fontys ICT delen hun ervaringen met coachend/ verbindend onderwijs. Waar lopen mbo-studenten tegenaan bij de stap naar het hbo? Kunnen mbo'ers versnellen in het hbo op basis van hun kwalificaties en competenties?
Presentatoren: Marco van der Lee en Pascal Dauphin
2. Nudging in het MBO | Robert Weijers
Kleine aanpassingen in de klas voor gedragsverandering bij studenten
Robert Weijers doet onderzoek naar het gebruiken van zogenaamde nudges om autonoom leergedrag van studenten te bevorderen. Hij wil docenten helpen met simpele interventies die zij kunnen gebruiken om gedragsverandering bij studenten te bewerkstelligen. Want waarom zou je altijd maar grote onderwijsvernieuwing willen, als je met zoiets kleins als nudging het studieresultaat van een hele klas kunt verbeteren?! Inzetten op nudging als pedagogisch aspect is makkelijk op te zetten, makkelijk uit te voeren en toch heeft het effect. Nieuwsgierig? Tot dan!
Presentatoren: Robert Weijers
3. Gamen voor kennis | Rients Dijkstra
Ontdek hoe we in de afgelopen acht jaar hebben gewerkt aan de integratie van games bij verschillende facetten binnen het onderwijs. Samen met studenten hebben we een basis neergezet voor een (vorm van) gamedeveloper-opleiding in het mbo.
Presentator: Rients Dijkstra | ROC van Twente
4. Profiteer mee van het ASC | Edgar Seedorf en Mark Hector
Ontdek het aanbod van Academy Support Centre
Een presentatie over het Academy Support Centre van Praktijkleren (ASC), leermiddelen en certificeringen. Wat krijg je zomaar cadeau? Welke voordelen zijn er? Hoe kun je als student, docent én als school hier je voordeel mee doen? Het ASC draagt bij aan bevordering van marktconforme ICT-vaardigheden en -certificeringen in het onderwijs.
Presentatoren: Edgar Seedorf en Mark Hector | Stichting Praktijkleren
5. Het examen Digitale Vaardigheden, nu volledig digitaal! | Michiel Weber
Ontdek hoe het afnemen van dit examen in de praktijk werkt
Samen met InAspire heeft Stichting Praktijkleren het afgelopen jaar gewerkt aan het volledig automatiseren van de examens Digitale Vaardigheden Basis en Gevorderd. InAspire en Stichting Praktijkleren hebben hiervoor een itembank ontwikkeld die én past bij het erkende e-Userskills certificaat dat in opdracht van ECP is ontwikkeld, én aansluit op de keuzedelen Digitale Vaardigheden. Alvast ervaren hoe het afnemen van dit examen in de praktijk werkt? Meld je dan aan voor deze presentatie/workshop.
Presentator: Michiel Weber | InAspire
Ronde 2: Netwerken
Na een heel korte stop, gaan we gelijk door naar de volgende ronde. Nieuw dit jaar: de netwerkronde. Een mooie manier om het gesprek aan te gaan met collega's van andere roc's en met de aanwezige vendoren. Ga in gesprek met collega-docenten over één van de onderstaande onderwerpen.
- ICT Support
- Software development
- Infra en security
- Cloud en Apllicatiebeheer
- Servicemanagement
- Generieke vakken en ict opleidingen
- Met vendoren
Geef in het aanmeldformulier aan welk onderwerp jouw voorkeur heeft.
Ronde 3: Kies je presentatie
Na een heerlijke lunchbreak, staan er op het middagprogramma weer twee interactieve sessies op de agenda. Ieder bestaan ook weer uit vijf verschillende presentatie waarvan je één van de vijf presentatie kunt bijwonen. Welke presentatie wil jij bijwonen?
1. Verbieden van ChatGPT in het onderwijs moet verboden worden | Tom Naberink
De technologische ontwikkeling gaat razendsnel. Te snel voor het onderwijs om dit bij te benen. In deze presentatie behandelt hij enkele experimenten met AI in het hedendaagse onderwijs en de consequenties hiervan voor het onderwijs op korte en middellange termijn.
Presentator: Tom Naberink | Docent bij het Kennisteam Sport Economie & Sport Management (SESS) van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen
2. Cybersecurity: Navigeren door de Digitale Stroming
Risico's en kansen voor het onderwijs
Het aantal cyberincidenten binnen het onderwijs blijft onverminderd hoog. Welke risico’s zien we daarin terug, hoe beschermen we onze studenten en hoe beschermen we ons voor de toekomst? Allerlei vraagstukken die in deze presentatie aan bod komen. De presentatie zal interactief zijn om de docenten ook praktische tools te geven zichzelf en studenten beter te wapenen tegen de risico’s in cyberspace.
Presentator: Robert Meulenhoff | CGI
3. Hybride docent Software developer | Bert Degenhart Drenth
Bert Degenhart Drenth van ROC van Amsterdam vertelt over zijn ervaringen als hybride docent. Hij is namelijk docent én Managing Director bij Double DigIT. Welke voordelen hij ziet vanuit zijn bedrijf en welke vanuit de school?
Presentator: Bert Degenhart Drenth | ROC van Amsterdam
4. Cloudomgevingen SPL en partners | Andres Taveras en Mark Hector
Wil je graag een update van alle mogelijkheden en ontwikkelingen in de cloudomgeving van Stichting Praktijkleren en die van onze partners? Bezoek dan deze informatieve sessie, waarin Andres Taveras en Mark Hector de highlights presenteren.
Presentatoren: Andres Taveras en Mark Hector | Stichting Praktijkleren
5. De praktijk van IoT-lessen met Loxone | John van Arkelen
John van Arkelen, docent van het Drenthe College, neemt je in deze workshop mee in de implementatie van Loxone technologie in de lessen rondom Internet of Things (IoT). Je komt alles te weten over de inhoud van het lesprogramma (Loxone Academy), het gebruik van de labopstellingen en de aansluiting op de kwalificatiedossiers. Natuurlijk gaan we ook even aan de slag met een labopstelling en laten we de vele mogelijkheden van Loxone zien.
Presentator: John van Arkelen | Drenthe College
Ronde 4: Kies je presentatie
We zijn nu bij het laatste deel van deze mooie dag aangekomen en ook bij de laatste 'breakout sessie'. Ondanks en misschien juist omdat het einde van de dag is, hebben we nog een paar interessante onderwerpen op het programma. Welke kies jij om bij te wonen? Lastige keuze?
1. Examenportfolio in de praktijk | Jolanda Harskamp, Mark Dackus en Marcel Brinkkemper
In gesprek over ervaringen met het (examen)portfolio
Is jouw opleiding al gestart met het examenportfolio of zich hierop aan het oriënteren? Dan is deze sessie interessant voor jou. In deze bijeenkomst gaan we in gesprek over (on)mogelijkheden van examineren met een portfolio. Drie docenten van verschillende roc’s delen hun ervaringen: Wat betekent inzet van een examenportfolio in de praktijk voor je studenten, onderwijs en team?
Presentatoren: Jolanda Harskamp | ROC van Amsterdam
Mark Dackus | VISTA College
Marcel Brinkkemper | Horizon College2. Integraal leervolgsysteem | Willem de Boer, Remy van den Dungen en Tai-Chow Andrae
Twee praktijkvoorbeelden
Hoe volg jij jouw studenten tijdens hun schooltijd? Er zijn zo veel manieren, systemen en mogelijkheden. Regio College en Vonk geven in deze workshop twee praktijkvoorbeelden van hun eigen integraal leervolgsysteem. Tijdens deze workshop kun je inspiratie opdoen over hoe je de voortgang van studenten inzichtelijk kunt krijgen, hoe je ze kunt informeren en hoe zo’n integraal systeem je kan ondersteunen bij flexibel onderwijs.
Presentatoren: Willem de Boer | Regio College
Remy van den Dungen | Vonk
Tai-Chow Andrae | Vonk3. Rubrics: inzicht in ontwikkeling | Irma Koerhuis en Ron Creutzburg
Je werkt waarschijnlijk met rubrics voor het beoordelen van praktijkexaminering, maar zet je rubrics ook al in om de ontwikkeling van de student te ondersteunen? Kun je rubrics voor summatieve beoordeling (examinering) ook formatief inzetten? In deze bijeenkomst wisselen we ervaringen uit en gaan we kort aan de slag met rubrics die groei inzichtelijk maken. Ontwikkelaars van Stichting Praktijkleren vertellen over het maken van deze rubrics: Hoe zijn ze ontwikkeld, hoe zien ze eruit en hoe kun je ze inzetten?
Presentatoren: Irma Koerhuis en Ron Creutzburg | Stichting Praktijkleren
4. Microsoft 365 Tenant | Mark Hector
Met de Microsoft 365 Tenant van Stichting Praktijkleren kunnen studenten aan de slag met de mogelijkheden die deze Microsoft-omgeving biedt. Maar wat is nu relevant voor studenten van niveau 2, 3 en 4? In deze sessie komen interessante functies en mogelijkheden voor de verschillende niveaus van studenten aan bod.
Presentator: Mark Hector | Stichting Praktijkleren
5. MBOscrum - voor activerende didactiek | Niels Rook
MBOscrum is een didactische en pedagogische totaalaanpak van het onderwijs op het mbo waarbij het niet gaat om scrum, maar om het aanleren van beroepscompetenties. Met MBOscrum heeft een onderwijsteam de ruimte om te coachen op gedrag, vaardigheden en kennis. Met MBOscrum heeft de student de ruimte om zich te ontwikkelen vanuit zijn of haar behoefte op dat moment. Tijdens deze presentatie krijg je alles te weten over hoe het werkt, welke onderwijskundige wetenschap erachter zit en wat dit voor jouw team kan betekenen.
Presentator: Niels Rook | Onderwijs Interim Advies Begeleiding