Stichting Praktijkleren header image

Presentaties Docentendag ICT: bekijk ze allemaal

Op de Docentendag heb je een aantal presentaties gezien. Misschien wil je ze nu eens rustig nalezen of delen met je collega die er helaas niet bij aanwezig kon zijn. Scroll deze pagina door om de presentaties van de verschillende workshops te downloaden. Klik op het plusje bij de naam van de presentatie en daar vind je de link om te downloaden. 

Alle presentaties in één keer downloaden
Wil je alle presentaties in één keer downloaden? Dat kan via deze link: download alle presentaties

Presentatie spreker Rik Megens en Sessie over kwalificatiedossiers
De dag werd geopend met een inspirerende presentatie van Rik Megens. Download zijn presentatie. Naast de vier presentatierondes vond er ook een informatieuitwisseling plaats over de kwalificatiedossiers binnen ICT. Informatie nalezen? Download presentatie

Presentaties ronde 1

Na de opening en de plenaire sessie met Rik Megens, staat de eerste break-out sessie op het programma. Je hebt de keuze om deel te nemen aan één van de vier volgende interactieve workshops. 

 • Het examenportfolio | Jeany Aerdts

  De ervaringen van de Politieacademie

  De Politieacademie maakte in schooljaar 2021/2022 de overstap van klassiek examineren naar volledige portfolio-examinering. Tijdens deze sessie delen zij hun successen en aandachtspunten: hoe implementeer je dit het beste? Wat verzamel je als bewijslast, hoe train je examinatoren en hoe ga je om met privacy? Kom er alles over te weten

  Presentator: Jeany Aerdts - Stichting Praktijkleren

  Locatie: Zaal 4

 • Het kwalificatiedossier Cloud & Infrastructure technician | Patrick Hulshof & Maaike van Kessel

  Een nieuw regionaal kwalificatiedossier

  Dit regionale kwalificatiedossier Cloud & Infrastructure technician is ontwikkeld door een drietal scholen. De nadruk ligt op netwerkbeheer in een cloudomgeving. Maaike is ook ingegaan op het project digitaal vakmanschap

  Presentatoren: Patrick Hulshof & Maaike van Kessel 

  > Download presentatie

 • Build, run & manage cloud-native apps met Kubernetes (SD lijn) | Viktor van den Berg

  Ontdek de wondere wereld van Kubernetes.

  Hét platform om cloud-native applicaties beschikbaar te maken, te ontwikkelen, draaien en beheren. In deze sessie leer je de basis van Kubernetes, wat VMware Tanzu met Kubernetes doet en waar interessante content te vinden is voor zelfstudie. 

  Presentator: Viktor van den Berg

  > Download presentatie

 • Cloud in het Nederlands beroepsonderwijs | Robert Nieuwland

  Technologie kan niet werken zonder talent

  Cloudtechnologie heeft de kracht om bedrijven in elke branche, in elke uithoek van de wereld, te transformeren. Maar technologie kan niet werken zonder talent. Hoe pakken we dit aan?

  Presentator: Robert Nieuwland - Amazon

  > Download presentatie

Presentaties ronde 2

Na een heel korte stop, gaan we gelijk door naar de volgende ronde. Hierbij heb je wederom de keuze om deel te nemen aan één van de vier presentaties die worden gehouden. Lees snel verder voor meer details over deze presentaties.  

 • RIF-project Digiwise | Jeroen Cremers

  Challenged based learning: project van Vista College en Gilde Opleidingen met het bedrijfsleven

  In deze presentatie staat het RIF-project DigiWise centraal. Binnen DigiWise werken het VISTA college en Gilde Opleidingen samen met het Limburgse bedrijfsleven om het ICT onderwijs toekomstbestendig te maken. Het bedrijfsleven vraagt anders opgeleide ICT-ers. Door de snelle veranderingen binnen de ICT-sector is men op zoek naar medewerkers met andere competenties. DigiWise heeft dit op een innovatieve manier opgepakt. Door Challenge Based Learning te implementeren wordt in co-creatie met de partners van DigiWise de student op een coachende manier opgeleid naar een zelflerende, zelfsturende en zelfregulerende professional.

  Naast de gedegen ICT-kennis (die veelal door de partners wordt verzorgd) wordt door DigiWise de MBO student van de ICT-opleidingen in Limburg de werknemer van de toekomst. Jeroen Cremers, onderwijskundig leider bij de ICT teams van VISTA college en projectleider Digiwise zal in de presentatie ingaan op de samenwerking met de bedrijven en implementatie van het onderwijsconcept.

  Presentator: Jeroen Cremers

  > Download presentatie

 • Scrummen: do’s en don’ts | Eric Bulters, Arjan den Hartog & Geert Straatsma

  Ervaringen van Regio College, Friese Poort en Hoornbeeck College

  Veel scholen kiezen voor werken met de scrummethode, bijvoorbeeld bij de ICT-beheeropleidingen. Benieuwd naar een aantal ervaringen? Regio College, Friese Poort en Hoornbeek College delen hun ervaringen van implementatie en werkwijze. Kom luisteren en ga in gesprek met hen.

  Presentatoren: Eric Bulters, Arjan den Hartog & Geert Straatsma

  > Download presentatie Theo Broeren
  > Download presentatie Eric Bulters

 • Lowcode / nocode - the future of programming? (SD lijn) | Christian Rokitta

  Is Lowcode - nocode de toekomst voor de software developer?

  Hoor van een expert wat de ervaringen zijn met lowcode en nocode ontwikkel trajecten. Waar wordt er winst behaald door het toepassen van deze technologie en wat is de invloed op het ontwikkel traject. 

  Presentator: Christian Rokitta - Oracle

  > Download presentatie

 • Omarm het hybride onderwijs! | Dagmar Lens

  Hoe kunnen we de voordelen van hybride onderwijs uitbouwen?

  Hoe verleggen we de grenzen van het klaslokaal? Hoe maken we het onderwijs nog toegankelijker en inclusiever? En hoe bereiden we onszelf, de gebouwen en de digitale omgevingen hierop voor?

  Presentator: Dagmar Lens - Microsoft 

  > Download presentatie

Presentaties ronde 3

Na een heerljke lunchbreak en de CA-ICT Awards, staan er op het middagprogramma weer twee interactieve sessies op de agenda. Ieder bestaan ook weer uit vier verschillende workshops warvan je één van de vier workshops kunt bijwonen. Welke workshop wil jij bijwonen? 

 • Formatief evalueren | Marleen Oosterink

  Formatieve rubrics opstellen

  Hoe kun je formatieve rubrics opstellen zodat studenten niet door het eindniveau worden afgeschrikt? Leer er alles over tijdens deze presentatie. 

  Presentator: Marleen Oosterink - Stichting Praktijkleren

  > Download presentatie

 • Cyberchef: IT-studenten helpen ondernemers met hun cybersecurity | Marc Willemsen, Anthonie Drenth

  Ervaringsverhaal van ROC Midden Nederland

  Met Cyberchef wil de gemeente Amersfoort samen met met ROC Midden Nederland ondernemers een helpende hand bieden bij het verbeteren van hun digitale veiligheid. In deze presentatie hoor je de eerste ervaringen. 

  Presentatoren: Marc Willemsen & Anthonie Drenth - Gemeente Amersfoort

  > Download presentatie

 • Contextrijke leeromgeving | Bert Annink

  Friese Poort vertelt

  Voor opleiding Software Development zijn studenten in ‘dienst’ bij een bedrijf voor het uitvoeren van een project. Ze ontvangen fictief geld en dit kan ingeruild worden voor badges. Meer weten over deze leeromgeving? Schrijf je snel in en luister naar het enthousiaste verhaal van Friese Poort. 

  Presentator:  Bert Annink - Fortinet

  > Download presentatie

 • We werken in de cloud, is onze security veilig? | Danny Kerdijk

  Is onze security goed geregeld?

  Hoe zorg je er als beheerder voor dat de beveiliging op orde is? Wat komt er bij kijken bij het goed beveiligen van cloud en hybride omgevingen? Leer er alles over tijdens deze presentatie. 

  Presentator: Danny Kerdijk 

  > Download presentatie

Presentaties ronde 4

We zijn nu bij het laatste deel van deze mooie dag aangekomen en ook bij de laatste 'breakout sessie'. Ondanks en misschien juist omdat het einde van de dag is, hebben we nog een paar interessante onderwerpen op het programma. Welke kies jij om bij te wonen? Lastige keuze?

 • Flexibiliseren | MBO college Hilversum

  Hoe geef je het onderwijs vorm met behulp van certificeringen?

  Een modulaire aanpak met afronding door middel van certificering en hoe wordt dit vormgegeven in het curriculum?

  Presentatoren: Docenten MBO college van Hilversum

  > Download presentatie

 • Security | Shareish Algoe & Finn van der Knaap

  Dutch Institute for Vulnerability Disclosure

  Researchers van de vrijwilligersgroep DIVD (Dutch Institute for Vulnerability Disclosure) vinden dagelijks kwetsbaarheden in software en servers die makkelijk voorkomen konden worden. Finn van der Knaap en Shairesh Algoe gaan het hebben over manieren om deze leerstof over te brengen naar studenten zodat die in de toekomst een cyberincident kunnen voorkomen en geven een sneakpeak in de DIVD werkzaamheden.

  De kleinste fout in software of server kan al fataal zijn. Het is belangrijk dat informatiebeveiliging een integraal onderdeel is en vanaf het begin in ICT-lessen wordt meegenomen. Dit zal in onze ogen ervoor zorgen dat security-educatie verbeterd wordt. Het doel is natuurlijk ongewenste actoren het moeilijk te maken ICT-systemen binnen te dringen. De DIVD is een vrijwilligersorganisatie die het internet afzoekt naar fouten in software en servers en organisaties notificeert deze fouten op te lossen.

  Presentatoren: Shareish Algoe & Finn Knaap - Dutch Institute

  > Download presentatie

 • Cloudomgevingen van SPL en partners | Mark Hector & Andres Tavares

  Kom meer te weten over onze cloudomgevingen

  Via Stichting Praktijkleren zijn veel verschillende cloud resources beschikbaar. In deze presentatie krijg je een overzicht van de direct beschikbare resources en hoe deze in te zetten zijn in de opleidingstrajecten van ICT Support, IT Systems & Devices en Software Developers. 

  Presentatoren: Mark Hector & Andres Tavares - Stichting Praktijkleren

  > Download presentatie

 • Certificeringen | Jelmer de Jonge

  Certificeringen MOS - ITS - MCF

  Een certificering van Microsoft Office Specialist, Information Technology Specialist of Microsoft Certified Fundamentals staat goed op de CV van een student. Via ons en onze partner kun je leermiddelen en de certificering hiervoor afnemen. Ervaar in deze presentatie wat er allemaal mogelijk is. 

  Presentator: Jelmer de Jonge - FITINIT

  > Download presentatie