Stichting Praktijkleren header image

2 nieuwe VeVa leermiddelen op basis van gamification

Regelmatig krijgen we de vraag of we ook ‘aan gamification doen’. Een heel terechte vraag. Gamification is niet alleen heel leuk en motiverend, het draagt ook bij aan het leren. Het antwoord op de vraag is dan ook: ja, natuurlijk! 

‘Wie wint, krijgt deze chocoladereep!’ Een uitspraak die je vast wel eens gehoord of zelfs wel eens gedaan hebt. Als iets motiveert, is het wel een beloning. Wie wil nu niet winnen? 

En dat is meteen een van de basisprincipes van gamification. Zelfs de meest ongemotiveerde student krijg je mee met een competitieve werkvorm. Een goed spel verandert meteen de sfeer in de klas.  Dat zit ‘m niet per se in die chocoladereep, dat is een extraatje, maar vooral in het competitieve element. Het willen winnen bevordert de intrinsieke motivatie en bijna en passant wordt er iets geleerd. Dat is natuurlijk het mooiste, dat de student moeiteloos kennis opdoet. 

Beiden, zowel de beloning als het competitieve element, vind je terug in ons nieuwe gamified-leermiddelen The Outdoor Hunt en ZHKH Quest. Het zijn Outdoorgames die worden gespeeld met de app Seppo. Deze games activeert jouw studenten. Je kunt niet slagen in een game als je niets doet; je wint en leert alleen door actief deel te nemen aan het spel.

Hoe werkt het? 

De Outdoorgames bevatten opdrachten die de student zelfstandig in de buitenlucht moet uitvoeren. Hierdoor worden de militaire kennis en vaardigheden op een leuke en creatieve manier gechallenged. Én de spellen zijn ook te spelen in teamsverband. Beide Outdoorgames zijn gratis te gebruiken en in elke omgeving te spelen.

Goed om te weten: als instructeur of docent wordt je volledig ondersteund door instructievideo’s en documentatie. En de games kost slechts 10 minuten voorbereiding.  Geïnteresseerd? Aanmelden kan via veva@stichtingprakijkleren.nl ​​​​​​

The Outdoor Hunt

We hebben de “The Outdoor Hunt” speciaal ontwikkeld voor VeVa studenten. 

The Outdoor Hunt is een outdoorgame en bevat opdrachten die de student zelfstandig in de buitenlucht moet uitvoeren. Hierdoor worden de militaire kennis en vaardigheden op een leuke en creatieve manier gechallenged. Tijdens dit spel leren de studenten op een actieve manier de verschillende militaire vaardigheden en skills toepassen in het veld.

ZHKH Quest

Waar de Outdoor Hunt meer gericht is op het (ludieke) spelelement, heeft deze game een meer serieus karakter.

De student wordt volledig ondergedompeld in een realistische ZHKH-casus. Gedurende de game ontvouwt zich de casus door middel van videofragmenten. Je traint zowel de vaardigheden als de kennis van studenten! De game richt zich volledig op het MARCH-protocol. Ideaal voor een opfrismoment na de zomervakantie of voorbereiding op examens.

 

De voordelen op een rij

  • Je koppelt de praktijk direct aan de theorie  

  • De student maakt op een originele (inter)actieve manier kennis met verschillende onderdelen van Retail

  • Het sluit uitstekend aan bij de doelgroep en het spelelement werkt

Seppo: het platform voor gamified leren

Seppo is een spelgebaseerd leermiddel dat zich aanpast aan verschillende leerbehoeften en wensen. De app is eenvoudig te gebruiken.

De spelers nemen de regie over hun eigen leerproces. Kiezen ze voor de makkelijke route of pakken ze die extra punten door te kiezen voor meer uitdagende opdrachten? Tijdens het spel blijf je in contact met je studenten door middel van een chat.  

Hoe werkt het? Een gamified-leermiddel

The Outdoor Hunt en ZHKH Quest zijn gebaseerd op het principe van een Escaperoom. De VeVa studenten spelen het spel zelfstandig of in teams van drie tot vier studenten in de buitenlucht. 

Als docent plaats je opdrachten op een digitale routekaart in de app. De games bestaan uit 5 - 10 opdrachten en ze duren naargelang de route die je kiest tussen één en drie uur. De studenten gaan zelf of in kleine groepjes naar de locatie om samen de opdrachten te maken. Pas wanneer de student in de buurt van de locatie komt, kan de opdracht worden geopend. Zo wordt leren een belevenis. 

De studenten zijn realtime te volgen en hun antwoorden komen direct binnen.

Wacht niet langer en meld je aan

Wil je the Outdoor Hunt of ZHKH Quest inzetten als leermiddel in 1 van jouw lessen? Of heb je hier nog vragen over?

Meld je aan of neem contact met ons op voor meer informatie. Wij vertellen je er graag alles over.