5 november: Invoering gewijzigde (randomvarianten) kennisexamens

Kennisexamens geëvalueerd en feedback verwerkt

Afgelopen schooljaar hebben we uitvoerig de inhoud van de kennisexamens geëvalueerd. Niet alleen door de ingekomen feedback via Remindo te verzamelen, maar ook door de evaluatiesessie die op 27 juni heeft plaatsgevonden in Nieuwegein. Tijdens die sessie waren nagenoeg alle roc’s vertegenwoordigd en hebben we elke vraag tegen het licht gehouden. 

Inmiddels is de feedback op verwerkt en doorgevoerd in de vragen. De grootste veranderingen zijn de volgende. 

  • We hebben het taalniveau van alle kennisexamens aangepast. 
  • Alle meer-uit-meer vragen (bijvoorbeeld vink 3 van de 6 aan)zijn eruit gehaald.
  • De achterliggende gedachte is dat een student nu overvraagd kan worden op leesvaardigheid en/of cognitieve capaciteit. 

Diverse vraagstellingen zijn aangepast om zo beter aan te sluiten bij het niveau van de student. 

Hierdoor moeten de varianten A t/m D opnieuw worden vastgesteld van alle vijf de kennisexamens. 

n het weekend van 5 november worden de aanpassingen doorgevoerd voor de kennisexamens in Remindo. Hierdoor moeten de varianten A t/m D opnieuw worden vastgesteld van alle vijf de kennisexamens. Daarnaast komt er een gerandomiseerde variant beschikbaar.

Op dit moment hebben we het taalniveau van alle kennisexamens aangepast en zijn alle meer-uit-meer vragen (bijvoorbeeld vink 3 van de 6 aan) eruit gehaald. De achterliggende gedachte hiervoor is dat een student nu overvraagd kan worden op leesvaardigheid en/of cognitieve capaciteit. 

Randomisatie
Naast dat we inhoudelijk hebben gekeken naar de vragen, wordt er ook nog een belangrijke wijziging doorgevoerd: de mogelijkheid van randomiseren. 

Met het randomiseren wordt er voor elke student een aparte versie samengesteld van het examen. Dit zorgt ervoor dat de kans op fraude afneemt tijdens de afname en een student bij een herkansing niet dezelfde vraag nog een keer krijgt. In totaal zijn er drie unieke kansen met de randomisatie mogelijk per leerling. In het weekend van 5 november worden deze aanpassingen doorgevoerd voor de kennisexamens in Remindo. 


Huidige ingeplande examens
De huidig ingeplande examens blijven bestaan. Alleen doordat de cesuur wijzigt, moeten examencommissies het examen opnieuw vaststellen. Deze cesuurwijziging komt doordat de meer-uit-meer vragen er uitgehaald zijn. Naast de huidige varianten is dan ook de randomvariant beschikbaar.

In 2023-2024 alleen nog randomvariant
Voor volgend schooljaar zal alleen de randomvariant blijven. Daarom vragen we examencommissies om dit jaar over te gaan op de randomvarianten. We zullen de examencommissies nog apart mailen over de veranderingen en het vaststellen.