Retailnieuws vanaf de Retailbeurs

Retailnieuws vanaf de Retailbeurs

Van 10 t/m 12 maart bezochten collega's Eva en Annelies de Retailbeurs in Utrecht, namens SPL. Daar spraken ze retailers op gebied van mode, lifestyle, sieraden en voeding over trends die momenteel spelen. Een paar zaken sprongen eruit. 

Duurzaam
Al jaren is het een trend, en ook in het onderwijs steeds meer aan het groeien: de aandacht voor duurzaamheid. Bijvoorbeeld voor duuzame producten op het gebied van materiaalkeuze of productieproces. Maar er mag nog veel meer aandacht komen, bijvoorbeeld voor duurzaamheid in de hele keten. Denk aan de distributie met behulp van bezorgbusjes en vrachtwagens op fossiele brandstoffen, aan gratis verzenden en gratis retourneren. Dat is eigenlijk niet meer van deze tijd. Er blijkt dan ook al een trend te zijn ingezet om dit anders te doen. Zo kiezen sommige winkelketens al voor betaald retourneren.

Hoe de online webshop de fysieke winkel kan versterken
In Nederland hebben we te maken met ontwikkelingen als een daling van het aantal winkels, stijgende huurprijzen, arbeidskrapte, opvolgingsproblemen, een snel veranderende markt en branchevervaging. Fysieke winkels staan dus voor een uitdaging. Sieradenmerk Rebel & Rose sprong in op deze ontwikkelingen en is een voorbeeld van hoe je met een sterke online strategie de fysieke winkel kunt versterken. Rebel & Rose verzamelt via zijn webshop data van online klanten (datagestuurd werken). Welke aanbieding werkt, welke producten zijn populair, wanneer gaan klanten over tot aankoop, hoe doen ze herhaalaankopen? Met deze data krijgt het bedrijf inzicht in het koopgedrag zijn doelgroep, en deze inzichten zet Rebel & Rose vervolgens weer heel succesvol in in de fysieke winkels. 

Al met al een uiterst interessant beursbezoek om inspiratie op te doen en op de hoogte te blijven van de laatste trends en ontwikkelingen. Zo kunnen we actuele retailexamens en -leermiddelen actueel blijven maken!