Terugblik op de Netwerkbijeenkomst Evenementenorganisatie van 3 november

Op donderdagmiddag 3 november waren we te gast bij ROC Mondriaan, locatie Toerisme, Recreatie en Evenementen. Kon je niet bij de Netwerkbijeenkomst zijn? Lees hier het verslag en bekijk de presentaties op onze Communitypagina. 

ROC Mondriaan 
Folkert Blaauw vertelde over de invulling van de opleiding. Altijd inspirerend om te horen welke keuzes er zijn gemaakt. Het docententeam gebruikt de naam ‘Junior Eventmanager’, dit is in mijn ogen een mooie weergave van het KD. Een andere opvallende keuze die minder vaak voorkomt, zijn de stages rondom de zomerperiode, waarbij de student zelf zijn vakantie plant. De hele presentatie van Folkert staat op de communitypagina van Evenementenorganisatie

S-BB; stageplaatsen voor Evenementenorganisatie 
Omdat ik regelmatig vragen ontvang over stageplaatsen (die ik overigens niet zelf kan beantwoorden), was S-BB uitgenodigd om uitleg te komen geven over hoe een organisatie een erkend stagebedrijf kan worden en welke stappen hiervoor worden ondernomen. Deze stappen kun je teruglezen in de presentatie op community. Twee zaken om mee te nemen: 

  1. Nog niet alle evenenmentenstageplaatsen zijn opnieuw bekeken. Wanneer een bepaalde organisatie nu (nog) niet bij alle werkprocessen een vinkje heeft staan, kan dat betekenen dat hier nog niet op is gecontroleerd. Neem vooral contact op met je Adviseur Praktijkleren van S-BB om te controleren of deze organisatie wel aan alle vinkjes kan voldoen.  
  2. Na erkenning wordt een stagebedrijf na 5 jaar opnieuw bezocht door S-BB om deze te controleren. In die vijf jaar kan namelijk het een en ander veranderd zijn bij het bedrijf. Heb je vragen of opmerkingen over een stagebedrijf? Deel deze met je Adviseur Praktijkleren van S-BB. 

Examenplannen 
Vervolgens gingen we in twee groepen uiteen om te praten over de examenplannen van de praktijkexamens. Er zijn overeenkomsten, maar zeker ook verschillen tussen de scholen. Een paar zaken: 

  • Kerntaak 1 wordt veelal los geëxamineerd van de andere kerntaken. 
  • Kerntaak 3 en 4 worden gezamenlijk geëxamineerd, bij één evenement. 
  • Kerntaak 2 wordt soms los geëxamineerd en soms gezamenlijk met kerntaak 3 en 4. 
  • De meeste (reguliere) opleiding examineren eind leerjaar 2 en in leerjaar 3. Er is één locatie die het examen van kerntaak 1 al in het eerste jaar examineert (van de driejarige opleiding).  
  • Er is één opleiding die eerst kerntaak 3 en 4 examineert (in leerjaar 2) en kerntaak 2 en 1 in leerjaar 3 heeft gepland. Kerntaak 1 wordt als laatste geëxamineerd. 

Een algemeen advies: plan niet alle vier de kerntaken bij één evenement, maar zorg voor spreiding in examencontext en/of examenvorm. Door de vier examens uit te voeren bij verschillende evenementen en/of verschillende examenvormen, ben je niet afhankelijk van één (praktijk)beoordelaar en/of PvB plaats. Een mix van examens, wordt vaak als positief gezien, omdat de kandidaat heeft laten zien in verschillende contexten te kunnen voldoen aan de eisen van een beginnend beroepsbeoefenaar.  

We zijn volgend jaar benieuwd naar ieders ervaringen! 

Duurzame evenementen 
Sonja Schaefers van XR Events heeft een presentatie gegeven over het verduurzamen van Evenementen. Weet je dat impact van mobiliteit het grootst is? Veel groter dan bijvoorbeeld kiezen voor lokale producten qua catering. Maar … elke stap is er één! De presentatie van Sonja staat op de communitypagina van Evenementenorganisatie. 

Het was een geslaagde middag. De reacties waren enthousiast, het is prettig om elkaar live te ontmoeten. Uit de feedback kwam naar voren dat er behoefte is aan wat een langere dag, in verband met reistijd en het aantal onderwerpen dat we te bespreken hebben. Hier gaan we naar kijken! 

Wil je een volgende bijeenkomst bijwonen? 
Deze bijeenkomsten zijn enorm waardevol. Daarom organiseren we er volgend jaar weer een! Meer informatie, zoals de locatie, de datum en het programma volgt zo snel mogelijk. Houd onze website in de gaten voor de uitnodiging.  

Irene Weide, relatiemanager
Team Evenementenorganisatie