Bouwsteen 2 Instructie - kennisoverdracht

Hoe verzorgt u voor uw studenten duidelijke instructie en/of kennisoverdracht?
Afhankelijk van de doel(en) bij een lesblok kunt u kiezen voor het vooraf verzorgen van kennisoverdracht en/of instructie.

U kunt dit synchroon doen door een online les te organiseren; kijk hiervoor naar de informatie bij bouwsteen 4; de online les.

Kiest u ervoor dit online en asynchroon te doen dan is het maken van een video een goede manier. Studenten bekijken in dit geval de video’s in hun eigen tijd, plaats en tempo. Dit kan de motivatie verhogen. Daarnaast is er door het online én asynchroon aanbieden van de instructie tijdens het synchroon online contactonderwijs meer ruimte voor verdieping. 

Welke videovorm is geschikt?

Afhankelijk van het leerdoel kiest u voor een bepaalde vorm.

  • Gaat het om WAT: feiten, wat is het, hoe heet het, wat zijn verschillen? Hierbij past een korte kennisclip of whiteboardvideo goed.
  • Gaat het om WAAROM: wetten, principes, processen? Deze kennis geeft begrip en inzicht. Een presentatievideo of whiteboardvideo past hier goed bij.
  • Gaat het om HOE: het toepassen van praktische kennis en bekwaamheid; hoe doe je dingen? Hier past een demonstratievideo goed bij. 

Toelichting videovormen

Er zijn heel veel mogelijkheden om video te gebruiken. We geven hier slechts enkele voorbeelden. Bij bronnen en links vindt u nog veel meer opties.

Kennisclip
Een kennisclip is een korte video van max. 10 minuten waarin een specifiek onderwerp/leerdoel behandeld wordt. Heeft u meer tijd nodig? Maak dan meerdere kennisclips.

Een kennisclip kan de vorm hebben van een demonstratievideo, presentatievideo, talking head of whiteboardvideo. 

Demonstratievideo
U laat zien hoe iets werkt of hoe een opdracht uitgevoerd moet worden. Dit is vooral geschikt voor het tonen en bespreken van uitgewerkte voorbeelden van opdrachten en het bespreken van samenhang en verbanden. Laat ook concrete voorbeelden zien van wat u uitlegt, bijvoorbeeld via een afbeelding. 

Bij digitale voorbeelden kunt u schermopnames (screencast) gebruiken. U maakt een digitale opname van te ondernemen acties (op uw computerscherm) om een opdracht toe te lichten.

Presentatievideo
U draagt al verhalend kennis over, ondersteund door een powerpointpresentatie. Dit is één van de meest effectieve en gewaardeerde manieren van het inzetten van een kennisclip. U kunt op de slides informatie extra accentueren door gebruik te maken van annotatietools. Annotatietools bevatten een tekenpotlood, markeerstift, vormen en teksten, waarmee handmatige aantekeningen gemaakt kunnen worden of teksten en vormen toegevoegd kunnen worden in o.a. een presentatie. 

Zorg ervoor dat u de clip verbindt aan de opdrachten uit het leermiddel, zodat voor studenten de samenhang met de actieve verwerkingsopdrachten duidelijk is.

Talking head
U geeft les voor de camera en naast u komt de presentatie die u hierbij gebruikt in beeld. Het maakt het geheel een stuk persoonlijk doordat u zelf in beeld bent. Er kunnen meerdere camera’s gebruikt worden voor verschillende invalshoeken. U kunt hiervoor ook uw mobiele telefoon of webcam gebruiken. 

Whiteboardvideo
Net als in de face-to-face les schrijft en tekent u op het bord in de klas of op een digitaal whiteboard terwijl u uitleg geeft.  Aandachtspunt: schrijf duidelijk en leesbaar op het bord! U kunt ook van tevoren de tekst op het whiteboard schrijven.