HELP! Hoe gebruik ik een examenproject?!

Het examenproject is voor Retail een minder bekende praktijkexamen-vorm. Toch past het examenproject goed naast het meer bekende en gebruikte examenportfolio en de proeve van bekwaamheid, en voegt het wezenlijk iets toe aan een examenaanbod. Bij een examenproject wordt de te examineren inhoud volledig in een simulatie op school geëxamineerd. Dat betekent dat je als school de regie hebt, dat je werkprocessen die in de praktijk lastig te examineren zijn, naar school kunt halen en dat je het examen in een gecontroleerde omgeving kunt afnemen.

Wanneer kiezen voor een examenproject

Er zijn allerlei voorbeelden te bedenken van examenopdrachten die niet elke student in de praktijk kan of mag doen. Denk aan het voeren van een functioneringsgesprek met een medewerker. Of het verwerken van verzuimgegevens. Ook het analyseren van financiële gegevens wordt niet overal toegestaan. Meestal heeft het de voorkeur om in de praktijk te examineren: er is dan namelijk sprake van de meest authentieke beroepssituatie. Maar als examineren in de praktijk simpelweg niet gaat, is een simulatie een goed alternatief. Met een rolspeler of een dataset, aansluitend bij een fictief bedrijf, kun je prima examineren.

En nóg een reden om te kiezen voor een gevarieerde examenmix. Je houdt als school meer grip op de beoordeling van je student, omdat je niet alle examens alleen in de praktijk laat beoordelen, maar een deel ervan op school afneemt. 

Inplannen met de scheduler
Een examenproject kun je inplannen met de scheduler door de datum en tijd aan te geven wanneer, en voor welke student het examen opengezet wordt. Je kunt ook een enkel werkproces of enkele opdracht klaarzetten, bijvoorbeeld voor een herkansing, of voor het geval dat je maar één enkel werkproces in een simulatie examineert en de rest van de kerntaak in de praktijk. Bekijk ook eens de handleiding voor de scheduler.

Benieuwd naar de examenprojecten? Voor zowel Retailmedewerker, Retailspecialist als Retailmanager staan ze voor je klaar.

Twijfel je nog welke examenvorm het meest geschikt is voor jouw school? Neem dan eens in een kijkje in onze Keuzehulp praktijkexamens of neem contact met ons op.