In gesprek met Ard Aling - Relatiemanager Commercie, Retail en Ondernemer

Ard is relatiemanager bij Stichting Praktijkleren. Maar wat doet een relatiemanager eigenlijk en waar ligt de focus dit schooljaar? Ard legt uit.

Veel docenten kennen mij wel maar voor degene die mij nog niet kennen een kleine introductie: ik ben Ard Aling en al een paar jaar met veel plezier werkzaam voor Stichting Praktijkleren. Hiervoor heb ik diverse andere banen bekleed zowel binnen als buiten Praktijkleren maar sinds januari 2020 in de rol van relatiemanager. Deze functie bestaat nu zo een 2 jaar binnen Praktijkleren. 

Wat doet een relatiemanager eigenlijk zoal is een vraag die bij sommige van jullie leeft? En begrijpelijk want deze rol bestaat nog niet zo lang. In de rol van relatiemanager ben ik het als het ware het eerste aanspreekpunt voor de docententeams binnen Stichting Praktijkleren. Het primarie doel is dat ik jullie behoefte en wensen op de agenda van de interne organisatie zet zodat de leermiddelen en examens die wij voor en met jullie maken, echt aansluiten bij de behoefte. Daarnaast ondersteun ik jullie ook in het gebruik van onze diensten. In deze rol ben ik daarom niet veel op kantoor maar veel op pad en op bezoek bij de scholen.   

Dit schooljaar ben ik vooral bezig met het adviseren en ondersteunen van onderwijsteams Commercie en Retail. Dit zijn de opleidingsgebieden waarop ik mij focus. Scholen die zijn aangesloten bij Praktijkleren hebben tijdens het bouwen aan hun curriculum een groot aantal flexibele onderwijsbouwstenen tot hun beschikking. Aan mij als relatiebeheerder de taak om dit proces te begeleiden en te ondersteunen in de breedste zin van het woord. De rol die ik aanneem is afhankelijk van de situatie en de wensen van de school. Ik ben afwisselend: partner, klankbord, adviseur, voorlichter en instructeur. Heel divers en dat maakt mijn functie zo leuk. 

Docenten weten vaak niet dat Stichting Praktijkleren is opgericht door de roc’s zelf. Dat gegeven vind ik iets bijzonders. Want samen met de scholen werken wij aan (nog) beter onderwijs. De komende maanden wordt een drukke periode waarin tijdens ik veel scholen ga bezoeken. Soms fysiek en soms via Teams. Mocht je met mij willen kennismaken, of heb je vragen over onze leermiddelen en/of examens voor Commercie en Retail, neem dan contact met mij op! Je kunt mij mailen op a.aling@stichtingpraktijkleren.nl