Retailnieuws vanaf de Retailbeurs

Retailnieuws vanaf de Retailbeurs

Van 10 t/m 12 maart was de Retailbeurs in Utrecht. Collega’s Eva en Annelies bezochten de beurs namens SPL om inspiratie op te doen en van de laatste trends en ontwikkelingen te horen, zodat de Retailexamens en -leermiddelen actueel blijven.
Ze gingen in gesprek met allerlei retailers op gebied van fashion, lifestyle, jewelry and food. Daar kwamen de volgende zaken voorbij.

Duurzaam?

Al jaren de trend, en ook in het onderwijs steeds meer aan het groeien: de aandacht voor duurzaamheid. Maar zijn we echt wel zo duurzaam? Er is vaak al wel aandacht voor duurzame producten, bijv. op het gebied van materiaalkeuze of productieproces. Maar er mag nog veel meer aandacht komen voor duurzaamheid in de hele keten. Denk aan de distributie: de bezorgbusjes en vrachtwagens, het gratis verzenden én gratis retourneren – dat is eigenlijk niet meer van deze tijd. Er is al een trend ingezet om dit te keren, zo kiezen sommige winkelketens al voor betaald retourneren.

Online en fysieke winkel versterken elkaar

Sieradenmerk Rebel & Rose benadrukt het belang van imago en het inspelen op gevoel van de klant. In Nederland hebben we te maken met een daling van het aantal winkels, stijgende huurprijzen, arbeidskrapte, opvolgingsproblemen, een snel veranderende markt en branchevervaging. Fysieke winkels staan dus voor een uitdaging. Zij springen daarop in door een sterke online strategie de winkelstrategie te laten versterken. Door data te verzamelen van online klanten (datagestuurd werken) heb je als retailer inzicht in welke aanbieding werkt, welke producten populair zijn, wanneer klanten overgaan tot aankoop en hoe ze herhaalaankopen doen. Inzicht in het koopgedrag van de doelgroep, dus. Deze data passen ze vervolgens heel succesvol toe in de fysieke winkels.