ROC Midden Nederland aan het woord over ons nieuwe leermiddel: de Retail Outdoorgame

Vorige week gingen we in gesprek met Robert en Famke, twee docenten van ROC Midden Nederland, afdeling Handel over hun ervaringen met ons nieuwe leermiddel de Retail Outdoorgame: leren in de stad. Zij zijn één van de eerste scholen die ons nieuwe leermiddel op basis van gamification hebben ingezet in maar liefst 10 klassen. We hebben ze ieder een zes-tal vragen gesteld. Lees hieronder hun ervaringen. 

Laten we beginnen met wat achtergrond. Kun je jezelf voorstellen: ‘Wie ben je en wat doe je?’. 

Robert: “Ik ben Robert Sens en ik ben BPV-coördinator bij de afdeling Handel bij ROC Midden Nederland. Hiervoor heb ik in de fashionhandel gezeten als regiomanager bij Levis en Mexx. En één dag in de week construeer ik ook examens voor Stichting Praktijkleren”. 

Famke: “Ik ben Famke Snuverink, ook werkzaam bij ROC Midden Nederland. Ik ben BPV-consulente en ik bezoek de bedrijven waar onze studenten stagelopen. Ik bekijk het bedrijf, beoordeel de kwaliteit van de praktijkopleider en ik begeleid de studenten door hun stageperiode. Een erg leuke baan. Hiervoor was ik werkzaam in het bedrijfsleven. Ik was werkzaam als storemanager in de mode, én ik heb ik studenten opgeleid als praktijkopleider. En dat komt goed van pas want mijn ervaring als praktijkopleider kan ik goed gebruiken in mijn huidige functie”. 

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met de Retail Outdoorgame? 

Robert: “Via school ben ik aanraking gekomen Stichting Praktijkleren. Zo kwam ik in mijn functie als BPV-coördinator regelmatig in gesprek met Annelies Schoonewelle, onderwijskundige bij SPL. Het klikte zo goed en eigenlijk ben ik door haar nu zelf ook één dag in de week constructeur bij Stichting Praktijkleren. Naast mijn werk op het ROC. Allebei erg leuk om te doen.  

Vorig schooljaar werd ik benaderd door Marieke Vervoort (relatiemanager Commercie, Retail en Ondernemer bij Stichting Praktijkleren) met de vraag of het ROC Midden Nederland niet geïnteresseerd was om testschool te zijn voor de nieuwe Retail game. En zo is de bal gaan rollen. Mijn nieuwsgierigheid was meteen gewekt. Ik vind het concept gamification erg leuk en interessant om in het onderwijs in te zetten. Maar het moet allemaal wel technisch goed in elkaar zitten! Daar zit altijd voor mij een voorbehoud, want anders werkt het niet in de les. Goed ik ben aan de slag gegaan.” 

Famke: “Robert was erg enthousiast over de game en hij heeft mij gevraagd om samen met hem de Retail Outdoorgame op te zetten binnen de school. We wilden iets leuks en nieuws doen voor onze nieuwe studenten in de introductieweek en dat is gelukt! We hebben de Retail Outdoorgame ook halverwege leerjaar 2 ingezet om ‘actieve’ spellen te doen, zodat studenten niet alleen maar in de schoolbanken zitten. En we zijn tegelijkertijd ook opleidingsgericht bezig.” 

Hoe zijn jullie aan de slag gegaan met de Retail game? Hoe hebben jullie het aangepakt en wat zijn jullie ervaringen? 

We hebben de Retail game eerst in het ‘klein’ uitgeprobeerd, om zo ervaring op te doen. Dus nog voor de uitrol in de introductieweek. We deden de game met een gemotiveerde klas die de opleiding Manager Retail volgt, in het centrum van Utrecht. Dat was erg leerzaam en positief waardoor we gelijk het idee opvatte om de Retail Outdoorgame in te zetten tijdens de introductieweek. Dan komt alles bij elkaar: de studenten ontdekken de stad, ze leren elkaar kennen en in combinatie met het competitie-element in het spel, leren ze al spelenderwijs. 3 vliegen in één klap. Als we terugkijken naar de introductieweek vorig schooljaar – meer ingericht als een sportdag – sluit de Retail Outdoorgame veel beter aan qua beleving en qua doelstelling.” 

Hoe zou je de Retail Outdoorgame beschrijven in je eigen woorden?  

Famke: "Ja, hoe kan ik dit het best beschrijven? De Retail Outdoorgame is een soort real-live speurtocht op een mobiele telefoon waarbij studenten langs verschillende Retail winkels gaan en daar ter plekke opdrachten uitvoeren. Wij bepalen en maken de opdrachten die zij moeten uitvoeren. Deze opdrachten sleep en je als het ware in de game bij de gewenste locatie(s), denk aan kledingwinkels, parfumeriezaken etc. De game is gekoppeld aan GPS en daardoor komen de opdrachten pas tevoorschijn als de student bij de betreffende locatie is. En het voordeel is ook, dat wij de studenten real-time kunnen volgen en van feedback kunnen voorzien. Handig!” 

Wat ik als erg prettig heb ervaren aan werken met de Retail game, is dat je als docent echt geen whizzkid hoeft te zijn om de game in te richten. Je kunt de Retail game makkelijk en naar eigen wens en behoefte inrichten met vragen en opdrachten, en je bepaalt ook zelf de duur van de game. Daardoor kun je game als het ware op maat maken voor elke klas.” 

Wat zijn de ervaringen van de studenten die de hebben meegedaan? Wat hebben jullie gehoord? 

De feedback die wij van veel studenten hebben ontvangen, is dat ze de Retail Outdoorgame erg leuk vonden. Samen de stad in met mooi weer, opdrachten uitvoeren zoals foto’s en filmpjes maken. Het is niet alleen leerzaam maar ook een leuke manier om zo kennis te maken met andere studenten én met de stad. En wij zagen het ook terug aan de lachende gezichten op de foto’s die de studenten moesten uploaden bij verschillende opdrachten.  

En op basis van jullie ervaring? Hebben jullie nog tips voor ons? Of voor andere scholen?  

Robert: “Ik heb twee ‘kleine’ aanbevelingen. Als eerste: het spelelement i.c.m. een competitie-element werkt erg stimulerend onder studenten. De ranking in de game geeft aan hoe jouw team ervoor staat. Om de spanning tussen de verschillende teams tijdens de game goed op te bouwen, zou ik de ranking pas liever aan het eind van de Retail game willen zien”. 

Gamification als tool vind ik een erg leuk element dat we zeker in de toekomst willen en kunnen inzetten, ook voor onze andere opleidingen. En ik zie ook ruimte om de Retail game te spelen met Niveau 2 studenten, daarvoor moet je alleen de vraagstelling anders maken.”  

Tot slot: zouden jullie de Retail Outdoorgame aanbevelen aan andere scholen en docenten? 

Famke en Robert: “Ja, absoluut! Het is een mooie tool om te gebruiken. Je kunt de game helemaal naar wens inrichten, studenten vinden het leuk en en het is overal te spelen. Gewoon doen en uitproberen maar!” 

Wil jij meer weten over de Retail Outdoorgame? Of er zelf mee aan de slag? Kijk dan ook op onze websitepagina of neem direct contact door ons een e-mail te sturen. Heb jij een ervaring met één van onze leermiddelen en examens en sta je open om hierover met ons in gesprek te gaan? Stuur ons dan ook een e-mail!