De kracht van storytelling

Tijdens de Week van het Economieonderwijs was ik bij een insprerende sessie die Jorrit Luijckx van het Albeda College samen met Masterpeace gaf over de Module van de toekomst.
Deze module laat eerste jaars studenten kennismaken met duurzaamheid en anders economisch denken.
De presentatie startte met een illustrerend verhaal: het is 2035 en een 'oud-studente' van het Albeda kijkt terug op deze module en alle veranderingen rondom duurzaamheid in de wereld.
Een mooi voorbeeld van storytelling en een mooie manier om een onderwerp toegankelijk te maken voor studenten.

Wat is storytelling?
Storytelling is een vorm van contentmarketing waarmee je verhalen inzet als krachtig en effectief communicatiemiddel. Met storytelling verleid, informeer en amuseer je jouw doelgroep.

Waarom storytelling in je lessen gebruiken?
Door het gebruik van verhalen kan je een koppeling maken tussen lesmateriaal en de dagelijkse realiteit van hun studenten, waardoor leren niet alleen effectiever maar ook boeiender wordt.
Storytelling biedt de mogelijkheid om abstracte concepten tastbaarder te maken en complexe informatie op een toegankelijke manier over te brengen. Door het gebruik van verhalen kan de student zich beter te identificeren met de lesstof, waardoor de motivatie en betrokkenheid aanzienlijk toenemen. Met storytelling kan je emotionele verbindingen creëren, waardoor kennis beter onthouden wordt op de lange termijn.

5 storytelling-trends
Ook Frankwatsching besteede aandacht aan de kracht van storytelling in één van de nieuwsbrienven en gaat in op storytelling trends voor 2024.

  • Storytelling ter ontspanning en vermaak: De wereld om ons heen verandert in een razend tempo. Er is veel aan de hand. De grimmige beelden druppelen dagelijks binnen op onze telefoons. Natuurlijk willen we op de hoogte blijven van wereldnieuws. Maar we zijn ook op zoek naar lichtpuntjes, luchtigheid en optimisme. Als merk is dit hét moment om een visueel verhaal te vertellen dat de consument in een ontspannende staat van zijn brengt. Dit kan door aandacht te besteden aan ontspannende activiteiten, zoals het lezen van boeken, het kijken van series of pottenbakken.
  • Visual storytelling in je mailbox: al jaren integreren merken storytelling in social media posts. Maar dit jaar gaat visual storytelling haar definitieve intrede doen in nieuwsbrieven. Dit ligt misschien ook wel in lijn met de populariteit van nieuwsbrieven an sich. Denk bij een nieuwsbrief niet aan lange teksten, maar juist aan de combi met GIFs en memes die een humoristische twist geven aan geschreven kost. Of denk aan korte video’s, die binnen een split second een complex verhaal kunnen vertellen.

Storytelling tips voor Docenten:

  1. Wees authentiek: Laat uw eigen persoonlijkheid in de verhalen doorklinken, dit maakt de connectie met studenten sterker.
  2. Gebruik visuele hulpmiddelen: Ondersteun uw verhalen met visuele elementen om de boodschap te versterken en de aandacht vast te houden.
  3. Luister naar de verhalen van studenten: Moedig studenten aan om hun eigen verhalen te delen en integreer deze in het lesmateriaal.
  4. Experimenteer met verschillende formats: Probeer diverse storytelling-formats uit om te ontdekken wat het beste aansluit bij uw doelgroep.