In gesprek met Pieter van der Burg, docent Retail bij Aventus

Reeds behaalde examenresultaten gebruiken voor een soepelere overgang tussen niveau 3 en 4. Docent Pieter van der Brug en zijn collega’s Hester Boertje en Georgette Enthofen van het retailteam maken er werk van. In een samenspel met onderwijskundige Sanne van Brink is men begonnen met het in kaart brengen van overeenkomsten tussen de kwalificatiedossiers van Retailspecialist en Retailmanager. Deze analyse bood direct aanknopingspunten.

Pieter vertelt: “Wij werken sinds dit jaar met het Examenportfolio van Praktijkleren. In een portfolio verzamelen studenten resultaten in de vorm van bewijsstukken. Met deze bewijsstukken moeten beoordelaars kunnen beoordelen of de kandidaat aan de vereisten uit het examen heeft voldaan. De kwalificatiedossiers van Retailspecialist en Retailmanager tonen overeenkomsten. Daardoor zien wij mogelijkheden om bij op-, of afstroom een aantal geboekte resultaten opnieuw als bewijsstuk in te zetten.

In samenspraak met onze examencommissie en begeleidend onderwijskundige Sanne, formuleren wij voor niveau 3 en 4 passende bewijsstukken en bijbehorende oplevercriteria. We streven ernaar om voorafgaande aan de praktijkexaminering duidelijke regels en kaders te scheppen. Duidelijkheid richting student maar ook richting de eigen collega’s. Ongetwijfeld krijgen we de komende maanden te maken met de nodige onverwachte uitdagingen. Wat gaat de inzet van het portfolio bijvoorbeeld betekenen voor de rol van de begeleidend docent?”

Pieter komt graag in contact met onderwijscollega’s van andere roc’s die ook werken aan het versoepelen van op-, en afstromen tussen Retailspecialist en Retailmanager. Dus: ben jij docent of onderwijskundige en wil je ervaringen uitwisselen en van elkaar leren? Mail ons, zodat wij jullie aan elkaar kunnen koppelen.